0

В разгара на 11-ия им и най-успешен сезон заедно Пайпър Гилъс и Пол Поарие понесоха голям удар.

Първоначално танцовата двойка обяви, че пропуска шампионата на Канада през януари и турнира Четирите континента през февруари заради операция за отстраняване на апендисит на Гилъс. Никой не заподозря друго, тъй като още през март дуетът се завърна с гръм и трясък в Сайтама (Ям), печелейки втория си бронзов медал от световно първенство по фигурно пързаляне след този от Стокхолм 2021.

Шок

Едва сега 31-годишната американка, която от 2011-а представя Канада, разкри, че всъщност се е лекувала от рак. „Не търся съжаление - увери Пайпър пред „Глоуб енд мейл“ и призна, че се чувства изключителна късметлийка. - Вече нямам рак. Добре съм, но просто не искам жените да чакат твърде дълго и да разберат, че са в 4-ти стадий. Трябва да слушат телата си“. 

За първи път Гилъс се почувствала зле на „Скейт Канада“ през октомври, когато необичайна коремна болка се появявала и изчезвала през целия уикенд. Пайпър обаче я пренебрегнала, защото й предстоял дебют на новата волна програма по „Евита“ на Андрю Лойд Уебър. С Поарие стигат до трета поредна титла в турнира и вече предвкусват голям сезон. В последвалите дни обаче силните болки от лявата страна на тялото й продължават.

Тогава нейният треньор и съпругът й настояват да отиде на лекар. Въпреки че й е открит тумор, Гилъс се опитва да остане фокусирана върху предстоящите състезания и най-вече върху световното, за което с Пол се чувстват фаворити. „Казах си, че мога се справя с това до края на сезона - връща се назад Пайпър. - Но лекарят ме увери: „Не, трябва да те вкараме за операция“.

В края на ноември тя си прави кръвни изследвания точно преди Гран при в Еспоо (Фин). Спомня си плашещия червен предупредителен знак върху резултата от теста и високия антигенен номер. Съветват я да не се паникьосва, защото само кръвен тест не може да диагностицира рак на яйчниците и може да има друга причина за отклоненията в резултатите. „За да знаят със сигурност, трябваше да премахнат тумора и да го изследват. Тръгвах за Финландия на следващия ден и си помислих: „Как да преглътна факта, че това вероятно е рак?“. Не исках да казвам на хората около себе си, за да не ги притеснявам, но бях уплашена“.

Рожден ден

През ума й минава какво ли не. С любимия й Нейтън Кели току-що са се оженили и тя вече се чуди дали болестта няма да осуети плановете им за деца. Ракът вече е причинил толкова много на семейството им - погубил е майка й Бони след 15-месечна битка с мозъчен тумор с размерите на топка за тенис, както и бащата на Нейтън.

Годежът с Нейтън бе миналия юни, а сватбата - през септември.

 Годежът с Нейтън бе миналия юни, а сватбата - през септември.
Инстаграм

Кънките разсейват Пайпър от мрачните мисли. С Поарие взимат не само златото в Еспоо, но и от финала на Гран при в Торино. „Да празнувам тези победи, беше може би най-емоционалният момент в кариерата ми. Ала когато се озовах в хотелската стая, си казах: „Добре, сега да се върна на земята. Отивам на операция следващата седмица“.

На 19 декември е премахнат левият яйчник на Пайпър с 3-сантиметров тумор, а като предпазна мярка  и апендицитът. Тя дори се надява да се възстанови навреме за канадското първенство от 9 януари, но болката от петте разреза е огромна. „От момента, в който се събудих от упойката, си дадох сметка, че не може и да става дума за състезание скоро“, споделя Гилъс, която за първи път обува кънките, когато шампионатът вече започва. Тъй като резултатът от биопсията още не е излязъл, с щаба й решават да не разгласяват цялата истина, която знаят само най-близките й. Точно на рождения си ден на 16 януари Пайпър научава, че туморът е злокачествен.

Щастлива е обаче, че е открит в първи стадий. „Всичко от мен е извадено, но знам, че има риск всичко това да се върне“, въздъхва олимпийката, която сега ходи на ултразвук и кръвни изследвания на всеки няколко месеца. Лекарят й я е уверил, че и с един яйчник тя ще може да роди в бъдеще. При тази новина Гилъс, която идва от семейство с пет деца, изпитала огромно облекчение, но понесла нов удар - научила, че трябва да се лекува и от ендометриоза.

Завръщане

Това, което я е извадило от дупката, било желанието да поднови обещаващия си сезон с Поарие. За целта започнала постепенни тренировки с физиотерапевта Стефани Мозер. „Възстановяването на предишната й мускулатура бе голямо предизвикателство –-твърди Мозер. - Искаше да прави максимално много пъти всяко едно упражнение, беше толкова мотивирана“.

За Гилъс било трудно да се върне към естествените си движения и гъвкавост, защото тренирала с корсет и стягащи шорти, които да придържат корема и гърба й. Това, което преди й се удавало с лекота, сега било сложно за нея. „Решихме да насочим усилията си направо към световното, за да защитим здравето й и да сведем до минимум риска от усложнения - обяснява Поарие, който е връстник на дуетната си половинка и не крие своята хомосексуалност. - Тя е една от най-добрите ми приятелки, с която мина голяма част от живота ми и аз се притеснявах също за психическото й благополучие“.

Гилъс и Пол Поарие завоюваха на световното бронз с цената на злато.

 Гилъс и Пол Поарие завоюваха на световното бронз с цената на злато.
БГНЕС

На световното в Япония тялото на Пайпър е пристегнато със специална спортна лента и въпреки че очакванията към тях са за злато, те приемат бронза като триумф. „Вероятно най-трудното ми състезание, защото трябваше да се изправя отново пред хората, които искаха да знаят как се справям. Получавах прекрасни съобщения в знак на подкрепа, но не се чувствах искрена, защото не бях казала цялата истина. Никой не разбираше какво всъщност означава този медал за нас“, казва Гилъс, която в момента обикаля Канада с турнето „Звезди на леда“.

Избира Световния ден за борба с рака на яйчниците - 8 май, за да разкаже историята си. „През по-голямата част от живота си имах болезнена менструация, но като спортист просто трябваше да се справям с това. Много от нас, жените, имат подобни оплаквания, но ги пренебрегваме, а никой не ни казва: „Може би трябва да се прегледате“. Не е нормално да понасяме толкова много болка. Мисля, че е важно да говорим за нея. Думата рак е плашеща и майка ми си отиде от него, така че още се опитвам да приема случилото ми се. Но съм невероятно благодарна, че все още мога да правя това, което обичам“, завършва Пайпър, чиято майка успява да сбъдне мечтата си и да види поне едното си дете на олимпийски игри - в Пьонгчанг 2018.

На 27 май 2018-а Пайпър загуби майка си Бони, която само за година беше покосена от болестта.

 На 27 май 2018-а Пайпър загуби майка си Бони, която само за година беше покосена от болестта.
Инстаграм

Другата й кауза са хората с дислексия

Гилъс израства в Колорадо и в къщата им често се приютяват фигуристи, дошли на подготовка - за 15 г. семейството посреща 80 атлети от 15 държави. С танци на лед се занимава също брат й Тод, а сестра й Алекс се изявява в индивидуалното. През лятото на 2008-а Пайпър става двойка със Закари Донъхю, с когото трупа медали на национално и международно ниво при юношите, но през 2010-а се разделят. Закари започва да се пързаля с Медисън Хабъл, с която стигна до три сребърни медала от световни първенства и до второто място на игрите в Пекин 2022.

Неуспявайки да намери нов партньор, Гилъс се мести в Лос Анджелис, снима се във видеоклип на групата Simple Plan и приема ролята на Рапунцел в продукция на „Дисни“ на лед. По същото време се разпада дуетът на Пол Поарие с Ванеса Крон и той се свързва с Пайпър, с която дебютира през 2012-а след смяната на гражданството й. Гилъс се записва в университета на Торонто и тъй като има дислексия, става говорител в щата Онтарио на Международната асоциация на дислексиците. Другите й каузи са борбата с рака на яйчниците и на мозъка. В памет на майка си Пайпър се записва отново в колеж, тъй като иска да произвежда вино (харесва й, защото обединява хората) и приходите да отиват за изследванията на рака.