0

Н ай-добрата българска състезателка Александра Фейгин завърши на 16-о място на европейското първенство по фигурно пързаляне в Еспоо (Финландия).

20-годишната Фейгин, която беше 17-а в кратката програма, изигра отлична волна и беше оценена със 100.92 точки (52.94 за технически елементи и 47.98 за компоненти на програмата) и завърши 16-а със сбор от 155.23 точки.

Фейгин, която участва за четвърти път в кариерата си на континенталния шампионат, изпълни десет скока в програмата си - шест тройни и четири двойни, от които три в комбинация - троен тулуп - двоен аксел, троен флип - двоен тулуп и двоен аксел - троен салхов.

Родената в Русия Анастасия Гурбанова (Грузия) спечели историческа първа европейска титла за страната си и в нейната кариера. Тя представи много силна волна програма и триумфира безапелационно с 199.91 точки.

Втора остана световната вицешампионка и сочена за фаворитка в надпреварата - Льона Фендрикс от Белгия със 193.48 точки. 

Трета изненадващо се класира дебютантката Кими Репонд от Швейцария със 192.51 точки, която е само на 16 години. 

Треньорка на Фейгин - Ина Лутай коментира, че представянето на възпитаничката й е доста добро на фона на лошите условия за подготовка в София.

"Резултатът й е доста добър. Той идва на фона на условията, в които се готвеше в последните месеци, на студа, при който тренира. Климатикът в Зимния дворец не работи от няколко месеца и е непоносимо. Миналата година тя имаше травма, а и лятото реши да си вземе почивка и да се разтовари след толкова години денонощен труд. Най-хубавото е, че тя просто е в елита на фигурното пързаляне вече. Много е сложно да попаднеш на финал, когато представяш България на такъв форум. Тя дори с грешки, дори с пропуски в тренирането си, просто е там и вече е име в нашия спорт, а това не се е случвало от много години", каза Ина Лутай.