0

С едемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън стана почетен гражданин на Бразилия преди неделното състезание в страната от най-престижната автомобилна надпревара в света. Хамилтън получи званието в Националния конгрес в град Бразилия пред стотици фенове.

Конгресмен Андре Фигейредо първи направи предложението през миналия ноември след победата на Люис Хамилтън в състезанието за Голямата награда на Бразилия за трети път в кариерата му. Британецът развя знамето на страната след успеха, а след това празнува с местните запалянковци.

„За мен е голяма чест да получа това звание. Сега вече мога да кажа, че съм един от вас. Обичам Бразилия, винаги съм обичал тази страна“, заяви емоционалният Хамилтън по време на церемонията.

Британският пилот има много бразилски фенове, както заради уменията си, така и заради възхищението си към трикратния шампион Айртон Сена, който загина в катастрофа през 1994 година.

„Искам да отдам почит на моя герой Сена“, добави Хамилтън на събитието.

Говорителят на долната камара Артур Лира заяви, че британецът е герой за всички бразилци и самият той е бразилец в сърцето си.

„Примери за Бразилия като Сена и Хамилтън ни убеждават, че всеки един от нас може да преодолява препятствията и да печели състезания в живота. Надявам се, че Люис Хамилтън ще се връща отново в нашата страна, която вече е и негова“, коментира Лира.

37-годишният Хамилтън все още няма победа този сезон във Формула като заема пето място към момента, а до края остават две състезания. Макс Ферстапен вече си осигури шампионската титла.