0

Ф ормула 1 ще въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички през новия сезон. Изискването ще значи, че никой няма да има достъп до боксовете на отборите, ако не е ваксиниран. То ще важи за всички хора, които работят във Формула 1 – пилоти, служители на отборите, а освен това и за медии и всички гости по време на състезанията. 

Изискването няма да се отрази на самите пилоти, тъй като според Би Би Си всички са ваксинирани.

Планът е одобрен от Световния съвет на международната федерация по автомобилизъм (ФИА) още миналия месец, но е съобщено на отборите чак сега. Формула 1 ще изпълнява и политиката за коронавирус на всяка от държавите, в които има състезания. Все още не е ясно дали ще бъде дадено право за медицинско изключение от ваксинация, но такова по-скоро няма да има.

Въвеждането на изискването вероятно ще доведе до отпускане на мерките. Формула 1 почти сигурно ще намали броя на тестовете, които прави, и освен това ще отвори „балона“, в който отборите бяха затворени, за да се намали рискът от заразяване с COVID-19.

Новият сезон във Формула 1 ще включва рекордните 23 състезания. От началото на пандемията четирима пилоти пропуснаха състезания заради COVID – Серхио Перес, Ланс Строл и Люис Хамилтън през 2020 г., както и Кими Райконен през 2021 г. Шарл Льоклер, Ландо Норис, Пиер Гасли и Никита Мазепин също се заразиха, но извън състезанията.