0

Ф отоизложба "Витоша - планинатау която дава живот", откриха днес „София – европейска столица на спорта“, Природен парк Витоша и Столична община. Точно 28 уникални снимки на изтъкнатите фотографи Александър Вълчев, Ивайло Дончев и Иван Зарков представят в градинката пред НДК красотата и възможностите за спорт, отдих и туризъм в любимата планина. 

Третото издание на изложбата под това име маркира също така емблематичните събития и активности, които се случват по инициатива и с подкрепата на на „София – европейска столица на спорта“, чиято програма включва ежегодно над 20 фестивала и надпревари в и около планината: Витоша 100 – Обиколката на планината, Летен и Зимен Фест, Споделени игри, Витоша Рън - скоростно изкачване от НДК до Черни връх и др.

Фотографиите показват спиращи дъха щрихи от планината, която е и символ на столицата София, на туризма в България, на активния дух и характер на модерните българи. Снимките демонстрират колко неподозирани красоти и възможности за спорт притежава любимата Витоша. 

„Благодаря на тримата автори, които са уловили прекрасни мигове и ни предоставят възможността да им се насладим. Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред зеленината, красотата и чистия въздух на Витоша - това богатство за нашия град,“ каза по време на кратката церемония по откриването на изложбата днес Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. 

Авторите на фотографиите разказаха за тяхната мотивация и любов към планината, която "не спира да дава живот". Нито една снимка или текст обаче не може да се сравни с това да се усети миризмата на гората, на кристално чистия въздух, спокойствието на планинските потоци или предизвикателствата на отвесните скали. Посланието на изложбата е да бъдем повече време в планината, да я обичаме и пазим, като оставяме в нея само това, на което искаме да се радват следващите поколения.

Фотографиите ще бъдат изложени до 24 октомври в „Галерия на открито“ НДК, до Кино Кабана – това е в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм Кравай.