0

А нсамбълът ни по художествена гимнастика отпада за Световната купа в Атина по решение на старши треньора Весела Димитрова. Причината е, че тимът ни не е навлязъл в необходимата форма, за да пътува за Гърция в края на март. Освен това има контузени и болни състезателки, което възпрепятства нормалния тренировъчен процес на отбора. Турнирът е от 18 до 20 март. 

Новината за отпадането от Световната купа в Атина съобщи президентът на родната федерация Илиана Раева след проведеното контролно състезание в сряда на индивидуалното при жените в София.
"С ансамбъла се работи много, но Весела на този етап не иска да ги показва, защото още не са във форма. Две от основните състезателки счупиха крак - първо Елена Георгиева, след това и Камелия Петрова", разказа Раева за големия проблем, цитирана от Gong.bg.


Все още не е ясно кога ще бъде първото официално състезание за ансамбъла. Има вероятност това да е Гран при на Марбея (Испания) от 25 до 27 март. Пред родна публика те ще излязат на Световната купа в София, която е от 8 до 10 април.
„След като влязоха част от резервите, в момента имаме две много болни в „Спорт палас“ във Варна, молим се да не пламне целият ансамбъл. Непрекъснато влизат резерви, които все още не могат да се адаптират към композициите, които са много сложни", каза още Раева. 
"Няма да пътуваме в Атина на Световната купа. Весела е категорична, че докато не се изчистят двете композиции, няма да ходим никъде, така че може би първото ни участие ще е в Марбея“, добави тя. 
Обявеното за 9-и март контролно на национален отбор индивидуално жени по художествена гимнастика ще се проведе на 8-и март от 11.00 часа в тренировъчната зала на "Арена Армеец", съобщават от БФХГ.
Промяната се налага, тъй като отборът трябва да отпътува за международния турнир "Афродита къп" в Атина на 8 март вечерта. Надпреварата ще се проведе oт 11-и до 13-и март в гръцката столица.

На този турнир при жените България ще има четири представителки - Стилияна Николова, Радина Томова, Лъчезара Пекова и Магдалина Маевска, а при девойките ще участват Елвира Краснобаева, Жана Пенчева и Дара Стоянова.

Седмица по-късно ще се проведе Световната купа в Гърция (18-20 март), където ще стартират Татяна Воложанина и Ева Брезалиева. Ансамбълът за жени няма да участва, а Боряна Калейн подготвя новата си програма и ще се включи в следващите състезания.

"Българският щаб има желание да наложи по-малките състезателки с оглед по-късия олимпийски цикъл, за да трупат опит, да свикнат с отговорните и тежки състезания и всяка една да бъде готова да защитава името на България", заявиха от БФХГ.