0

Д омакинът на 33-ите летни олимпийски игри Франция беше условно избрана да приеме и 26-ите зимни през 2030 г. и сега трябва много бързо да предостави ключови финансови гаранции. Това реши Сесията на МОК в Париж.

Кандидатурата за Френските Алпи беше фаворит от юни насам, но поради извънредната политическа ситуация в страната и последвалия предсрочен вот, който разклати властта, настоящето служебно правителство не успя да даде навреме необходимите държавни и регионални финансови гаранции.

В речта си пред Сесията на МОК френският президент Еманюел Макрон обеща да повери тази задача на бъдещия министър-председател.

"Бих искал да ви кажа за бюджетните гаранции на френското правителство за бъдещия организационен комитет. Ще помоля следващия министър-председател не само да предостави тези гаранции, но и да приеме олимпийския закон в новото правителство", каза държавният глава.

Той декларира, че подготвителната работа ще бъде завършена в срок, "в рамките на бюджета, в социален и екологичен план".

Досега Франция е била домакин на 3 зимни олимпиади – на 1-вата през 1924-та в Шамони, на 10-ата в Гренобъл през 1968-а и на 16-ата в Албервил през 1992-ра.

Очаква се игрите през 2034-та да бъдат дадени на Солт Лейк Сити (САЩ).