0

Д ва големи региона на Франция се обединяват в опит за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2030 година, съобщава АП.

Регионите Оверн-Рона-Алпи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг обявиха, че искат да подадат обща кандидатура до Международния олимпийски комитет. Ходът дойде след консултация с шефа на Олимпийския комитет на Франция, пише БТА.

Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри догодина. Франция е приемала Зимните игри три пъти - през 1924, 1968 и 1992 година. Град Анси загуби надпреварата за Зимните игри през 2018-а.

"Зимните олимпийски и параолимпийски игри във Франция през 2030 година са огромна възможност да надградим инерцията на олимпийските и параолимпийските игри в Париж 2024 и предлагат невероятни перспективи за френския спорт и за нашите спортисти", каза Давид Лапартиен, който оглави Олимпийския комитет на Франция в края на юни.

Той официално ще поиска от МОК и неговата комисия за бъдещите градове-домакини да започнат официален диалог "с оглед изготвяне на документите за кандидатстване". Всяка съвместна кандидатура ще се нуждае от подкрепата на френската държава.

Освен Франция, Швеция също изрази интерес към домакинството на Игрите през 2030 година.