0

Франция започна собствено разследване за тероризъм, за да изясни причините за експлозията, станала на 30 декември в Джеда (Саудитска Арабия) преди старта на Рали Дакар. Градът беше домакин на церемонията преди началото на най-тежкото и престижно рали-рейд. Експлозията от заложено взривно устройство засегна помощна кола от състезанието, което започна на 1 януари. Един от френските участници в Дакар – Филип Бутрон от отбора Sodicars, пострада тежко при инцидента, като се наложи да му се прави многочасова сложна операция на крака. Впоследствие Бутрон бе върнат със самолет в родината му, там го лекуват във Военна болница „Перси“.

Въпреки подозрението, че става дума за терористична атака, директорът на Дакар Дейвид Кастера каза пред френския вестник L’Equipe, че ралито ще продължи, като е помолил саудитските власти да увеличат сигурността в страната. „Има голямо полицейско присъствие“, увери Кастера.

Фирмата ASO, която организира ралито, както Тур дьо Франс и други големи спортни събития, няма обяснение за случилото се.

Франция обаче започна разследване за тероризъм в страна, която вече претърпя няколко атаки от началото на века, като в момента води война в съседен Йемен. В Саудитска Арабия не се шуми около бомбата в Джеда.

Миналия месец саудитски гражданин беше арестуван, след като нападна охранител във френското консулство в Джеда, един от най-големите градове в страната.

Дакар празнува своето 44-то издание тази година, третото в арабската страна. Първото състезание се провежда през 1978 г., като група пилоти тръгват от Париж и стигат до сенегалската столица Дакар. Терористичните заплахи и проблемите със сигурността принудиха организацията да премести ралито в Южна Америка през 2009 г.