0

Зьолден, Пламен Вълков, наш пратеник Точно 70 алпийци от 19 нации ще открият сезона на Световната купа при мъжете днес. Гигантският слалом е с начален час 11,00 (б.в.), а втория манш е от 14,00 ч, а Евроспорт ще ги излъчва пряко. С по 9 скиори са Швейцария и Италия, а домакините от Австрия са с 8. Фаворит за победата е носителят на световната купа Марко Одермат, който спечели в Зьолден и преди година, а днес ще стартира с №3. Норвегия залага на Хенрик Кристоферсен (№4) и Лукас Бротен (№6). С №1 ще е носителят на СК за 2021 г и двукратен победител в Зьолден - Алекси Пентюро (Фр). Асовете на Австрия Мануел Фелер (№2) и Марко Шварц (№17) до последно вчера се подготвяха във фитнеса на Фрайцайт Арена в Зьолден. Домакините нямат победа при мъжете от 2014-а година, когато спечели Марсел Хиршер. Наградният фонд е 132 000 швейцарски франка от които първия взима 50 000. Очакванията са стартовете да бъдат наблюдавани на живо от над 15 000 зрители.

На официална церемония в Зьолден бе обявен и новият 4-годишен контракт между Ауди и ФИС, който ще е до края на сезон 2025/26. До тогава и стартовете на алпийците ще продължат да носят името Ауди ФИС Световна купа. На специалната пресконференция от страна на автомобилният гигант присъства Бернхард Нойман, маркетинг директор за зимните спортове, а от международната федерация Мишел Вион, който е генерален секретар.

Междувременно в събота вечер почина австрийският милиардер Дитрих Матешиц, съосновател и собственик на 49% от фирмата Ред Бул, която налива огромни пари в спорта и най-вече в ските, формула 1 и футбола. Състоянието на Матешиц се оценяваше около 25 милиарда евро. С негова подкрепа Марсел Хиршер направи марката ски Ван Диър с която днес ще кара Хенрик Кристоферсен. Кончината на Матешиц поставя много въпросителни около бъдещите инвестиции на компанията в спорта.