0

П резидентът на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан пожела на Пловдив да изгради дългоочаквания втори успореден гребен канал при посещението си в града под тепетата. 

Френският шеф на Световното гребане, олимпийски шампион от Сидни през 2000 г. на двойка скул, изрази надежда, че ще види напредък по реализацията на успоредния канал за връщане и загряване на лодките, което ще  гребната база в Пловдив още по-добра и на най-високото възможно ниво. 

"Очаквам с нетърпение да видя напредък относно втория, успореден канал в Пловдив, защото вие имате фантастично съоръжение“, каза французинът след завършилото в Пловдив световно за младежи до 23 г.

„Такъв канал за връщане и загряване на лодките ще направи нещата още по-добри. Съоръжението ви ще стане наистина на най-високото възможно ниво. Да, това наистина е дългогодишен проект. Първоначално беше планирано да е готов за Световното първенство през 2018 година. Продължавам да се надявам, че в името на бъдещето, в името на България и в името на Пловдив този проект ще се реализира", заяви още Жан-Кристоф Ролан.

Той похвали атлетите, участвали на световното по гребане до 23 г. в Пловдив, и прогнозира, че част от тях ще бъдат и участници, а може би и сред медалистите на предстоящите олимпийски игри.

"Видяхме следващото поколение. Някои от тези състезатели ще бъдат в Париж и в Лос Анджелис през 2028 година. Пожелавам им да се представят добре. 

Да бъдат на Световното първенство в Пловдив, беше огромен опит за тях - този шампионат е голяма стъпка в тяхната спортна кариера", добави президентът на Международната федерация по гребане.