0

Норвежкият ас в ските Александър Омод Килде спечели и супергигантския слалом за Световната купа в Бивър Крийк (САЩ). 30-годишният Килде, който през миналия сезон завърши втори в генералното класиране, финишира за 1:10.73 минута и втори пореден успех, след като в събота триумфира и в спускането. За разлика от събота, когато имаше силен вятър и снеговалеж за неделния старт времето бе слънчево, а условията перфектни за старт от СК.

Гаджето на Микаела Шифрин печели за четвърти път в кариерата си на пистата в Бийвър Крийк, въпреки че страдаше от настинка по-рано през седмицата. Той е бронзов медалист с дисциплината от зимните олимпийски игри в Пекин 2022. За него това бе и трета победа от началото на сезона. Килде вече има 16 успеха и 33 подиума за СК от 189 старта.

Актуалният носител на Големия кристален глобус Марко Одермат (Щвейцария) остана втори с пасив от 20 стотни от секундата, след като вчера в спускането отново завърши зад Килде. Носителят на Световната купа за 2021 година Алекси Пентюро (Франция) финишира на трето място с пасив от 30 стотни.

В генералното класиране за Световната купа лидер остава Марко Одермат с 420 точки, следван от Килде с 380 и олимпийският шампион на Супер-Г от Пекин 2022 Матиас Майер със 186 точки, който в неделя остана десети с повече от секунда зад победителя. В подреждането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом след два старта Килде и Одермат делят първото място с по 180 точки. Тази седмица алпийците ще карат гигантски слалом и слалом във Вал д'Изер. България ще бъде представена в техничната дисциплина от водещите си състезатели Алберт Попов и Камен Златков.