0

Г ерманецът Ян-Ленард Щруф е първият полуфиналист на турнира по тенис от сериите АТР 250 Sofia Open с награден фонд 562 815 евро. 

Поставеният под номер 3 Щруф пласира 13 аса и елиминира дебютанта в българската столица Фабиан Марожан (Унгария) със 7:6(3), 4:6, 6:4 след почти два часа игра на Централния корт в "Арена София".

Двубоят започна с размяна на пробиви, след което сервиращите доминираха и се стигна до тайбрек. В него 28-ият в световната ранглиста германец взе ранен аванс от 3:0 точки и не допусна да бъде застигнат. 

24-годишният унгарец, 62-и в класацията на АТР, успя да изравни след единствен брейк в петия гейм на втората част, а в началото на третия сет той реализира нов пробив и поведе с 2:0. Опитният 33-годишен Щруф стигна до обрат и при 5:3 сервираше за мача, но не успя. В следващия гейм германецът се възползва от няколко прибързани и неточни действия на съперника и все пак стигна до победата при четвъртата си възможност .

Това е първи полуфинал за Щруф в Тура на АТР на твърда настилка от 2021 година в Санкт Петербург. Той очаква победителя от мача между Джак Дрейпър (Великобритания) и участващия с "уайлд кард" Джем Илкел (Турция), който играят по-късно днес, пише БТА.