0

Г ерманецът Филип Наврат спечели първия спринт за сезона на 10 километра за мъже от Световната купа по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд, а от българите с най-предно класиране завърши Владимир Илиев - 43-и.

Наврат повали всичките 10 мишени и измина трасето за 24:02,0 минути, за да запише първа индивидуална победа в кариерата си.

В призовата тройка се наредиха двама представители на Норвегия. Втори е Тарей Бьо с пасив от 18,7 секунди, а трети се класира Вебьорн Сьорум, на 19,8 секунди. Те също завършиха без грешка в стрелбата.

Носителят на Световната купа за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия имаше лош ден. Той пропусна три мишени, остана на 1:35,0 минути зад Наврат и финишира на 18-а позиция.

Трима българи участваха в надпреварата. Владимир Илиев завърши 43-и с една грешка в стрелбата и пасив от 2:13,4 минути. Антон Сипанов също допусна един пропуск във второто си посещение на рубежа и е на 49-о място с изоставане от 2:33,9 минути. Васил Зашев е 95-и от 97 завършили с пет сгрешени мишени и на 5:59,2 минути след победителя.

С класирането си сред първите 60 Илиев и Синапов си осигуриха участие в неделното преследване на 12,5 км.

В генералното класиране за Световната купа водят трима представители на Германия. След успеха днес Филип Наврат вече е новият лидер със 102 точки, следван от Юстус Щрелов със 101, Роман Реес с 90 точки и други, пише БТА.

Световната купа в Йостерсунд завършва в неделя с преследването за жени и за мъже. 

В женския старт на 10 км също ще има две българки - Валентина Димитрова и Лора Христова, които вчера се наредиха съответно 29-а и 55-а в спринта на 7,5 км.