0

П ламен Константинов е новият селекционер на националния отбор на България по волейбол за мъже. Това реши на днешното си заседание Управителният съвет на Българската федерация по волейбол.

Легендата на българския волейбол наследи поста от Николай Желязков, който подаде оставка след провала на световното първенство.

Другите кандидати за поста бяха Мартин Стоев, финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джулиани.

След 5-те кандидатури финалният спор бе между Константинов и Стоев, с по-голяма част от гласовете спечели първият.

Договорът на Константинов се очаква да бъде за три години, но тепърва ще се уточнява. Вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Давид Давидов обяви, че не искат да ангажират треньора и играчите с високи очаквания.

49-годишният Константинов в последните шест години работи като треньор на руския Локомотив (Новосибирск), където става шампион през сезон 2019/2020, а миналата година е втори. 
Той вече е бил веднъж национален селекционер на България в периода 2014-2018-а година. 

Иначе пътят му на наставник е минал основно в руското първенство, където е ръководил отборите на Губерния (Нижни Новгород), Газпром-Югра (Сургут), както и турския Зираатбанк.

Кариерата на известния с прякора Гибона волейболист също е доста впечатляваща, като минава през силните първенства на Италия (Джоя дел Коле и в Габека), но най-дълго се задържа в гръцкото първенство. В различни периоди в рамките на 13 години носи екипите на Арис (Солун), Олимпиакос, Орестиада, ПАОК (Солун), Ираклис (Солун).

С националния отбор е бронзов медалист на световното първенство през 2006-а година в Япония, а също така трети и на следващата година на турнира за Световната купа, пак там.