0

А лександър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за "Най-добър баскетболист" и "Най-добра баскетболистка" на България за 2022 година.

Макар и да не присъстваха лично, двамата бяха отличени на стилна церемония в софийския хотел "Маринела", първата след началото на пандемията от КОВИД-19. 

Теодора Динева, топреализаторката на шампионките и носителки на Купата на България от Берое изненадващо изпревари Александър Везенков, като в гласуването на феновете беше определена за Любимка на привържениците в анкетата на официалната страница на БФБаскетбол.

По този повод Българската федерация по баскетбол раздаде наградите си за 2019, 2021 и 2022 година. За 2020 година анкета за най-добри баскетболисти не бе проведена.

Везенков, който играе за гръцкия Олимпиакос, и Христова, която в момента защитава цветовете на румънския Сепси, са победители в класацията и за 2019, и за 2021, и за 2022 година.

Везенков бе избран единодушно със 100 процента от гласовете, което бе очаквано. През 2022-ра той спечели отличието за  "Спортист номер 1 на България", което се случва в баскетбола едва за втори път в 65-те издания на анкетата. 

Първият път е в първото издание през 1958 година, когато с най-голямото признание в българския спорт е почетена легендарната Ваня Войнова.

При дамите Христова събра 96 процента от гласовете.

"Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен - треньори, играчи, фенове, журналисти. За мен това е много голяма чест. Винаги, когато играя за България, го правя с чест и достойнство", каза 26-годишната варненка.

Призовете за "Най-добър баскетболист, играещ в България" при мъжете взе капитанът на националния отбор и състезател на Рилски спортист Чавдар Костов, а при жените - Теодора Динева от Берое. Динева бе избрана и за "Любимец на феновете" в официалната анкета на сайта на БФБаскетбол.

Наградата за "Треньор на годината" е за наставника на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров, който бе предпочетен пред треньорката на женския отбор на Берое Таня Гатева, националния селекционер Росен Барчовски, старши треньора на Спартак Плевен Любомир Минчев, този на мъжкия тим на Берое - Бойко Миленков, както и треньора на Академик Пловдив Йордан Янков. 

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол. 

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски спортист. 16-годишното крило се представи на ниво на две Европейски първенства за подрастващи. Тя влезе в десетката на индивидуалните класации за топреализатор и най-ефективен играч на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а след това попадна и в идеалния отбор и бе най-добър реализатор на Европейското първенство за 16-годишни. 
Манолова допълни годината си със световна титла с отбора на ПГ "Константин Фотинов" от Самоков на Световното ученическо първенство в Белград. Тя събра 71 процента от гласовете в анкетата.

При най-добрите баскетболисти до 19-годишна възраст наградата отива в Илиян Пищиков от Балкан. Той бе лидер на националния отбор за юноши до 18-годишна възраст, а освен това се наложи и в мъжкия тим на Балкан в НБЛ. Илиян събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Конкуренция имаше и при най-добрите треньори. За най-добър за 2022-а бе определен наставникът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров с 44% от гласовете. Той изпревари досегашни носители на приза като Таня Гатева (лауреат през 2019 г.), Росен Барчовски (носител на наградата за 2021 г.), Любомир Минчев (2018 г.). 
Гласове получиха и наставниците съответно на Берое и Академик Пловдив - Бойко Миленков и Йордан Янков.

Седем финалисти бяха определени за признанието най-добър баскетболист, играещ в България при мъжете. С 40% от гласовете наградата заслужи капитанът на мъжкия национален отбор и на Рилски спортист Чавдар Костов. Гласове имаше и за Павлин Иванов, Димитър Димитров, Георги Боянов, Златин Георгиева, Деян Карамфилов и Васил Бачев.

Най-голяма конкуренция обаче имаше в категорията най-добра баскетболистка, играеща в България. Гласуващите дадоха предпочитанията си за цели 10 състезателки - Радостина Христова, Цветомира Наумова и Виолина Кочева от Берое, Валерия Алексиева и Борислава Денчева от Монтана 2003,  преминалата в Германия Гергана Иванова, оттеглилата се Христина Иванова, Деница Манолова и Вероника Джикова от Рилски спортист. 
Наградата с 24% от гласовете спечели Теодора Динева от Берое.