0

В олейболният шампион при мъжете Хебър (Пазарджик) спечели Суперкупата на България след победа с 3:1 (25:15, 25:14, 21:25, 27:25) гейма срещу вицешампиона от миналия сезон Нефтохимик 2010 (Бургас). Сблъсъкът се проведе в зала „Сила“ в Пловдив.

Двата тима изиграха интересен двубой, в който Хебър бе по-добрият отбор и заслужено стигна до трофея, който е трети за клуба в историята. 

Срещата бе белязана от неприятен инцидент, тъй като в решителните моменти на четвъртия гейм при 24:24 главният съдия Константин Йовчев колабира и се наложи лекарите на двата отбора да му окажат първа помощ.

Играчите на старши треньора Камило Плачи стигнаха до ранен аванс от 6:3 в първия гейм, след което успяха да увеличат преднината си до 13:6 и не изпуснаха инициативата до края, за да затворят частта при 25:15.


Тимът от Пазарджик започна силно и втория гейм. „Тигрите“ поведоха с 5:2 точки, което принуди играещият старши треньор на Нефтохимик Иван Станев да поиска прекъсване, но след него авансът на Хебър се покачи на 10:4. Шампионите продължиха да доминират и отвориха преднина от 11 точки при 22:11, а малко след това затвориха втората част след 25:14.

Между втория и третия гейм феновете в зала „Сила“ в Пловдив имаха възможност да се насладят на първото в България „Шоу между геймовете“, в което музикалната групата Deep Zone Project изпя някои от най-популярните си песни.

След 20-минутното прекъсване започна и третият гейм, в който Нефтохимик стартира по-концентрирано и поведе с 4:1, но Хебър обърна до 7:6 в своя полза след успешна атака на Тодор Алексиев. 

Двата тима продължиха да бъдат равностойни, но в средата на гейма силна серия на бургазлии отвори аванс от 17:12 в полза на тима, воден от Иван Станев. Нефтохимик успя да удържи преднината си до края на третата част и намали изоставането си след успех с 25:21 в третия гейм.

Четвъртата част започна равностойно. Двата отбора вървяха точка за точка до 6:6, когато Нефтохимик успя да запише серия от 3 безответни точки, което принуди Камило Плачи да поиска прекъсване. 

След него тимът от Пазарджик навакса изоставането си и поведе при 11:10. Последва серия от успешни атаки от двете страни на мрежата, но три поредни грешни отигравания от състава на Хебър позволи на бургазлии да поведат с 17:14. 

„Тигрите“ обаче успяха да обърнат и да поведат с 21:19 след серия от добри сервиси на Якопо Масари. В решителната част от гейма Нефтохимик изравни при 24:24. 

Двата тима си размениха по една още една точка, когато главният съдия на срещата Константин Йовчев колабира. 

Така до края на срещата вторият съдия Чавдар Манев го замести. 

След подновяването на играта Хебър спечели две последователни точки и затвори мача след 27:25.

Най-резултатен за успеха на тима от Пазарджик стана Трифон Лапков с 24 точки, а 16 добави Тодор Алексиев.

За Нефтохимик най-полезен беше Аксел Трухчев с 11 точки.

Старши треньорът на мъжкия волейболен Хебър (Пазарджик) Камило Плачи не скри задоволството си, след като неговият отбор спечели за трети път в историята си Суперкупата на България. 

"Много съм доволен от победата днес, защото в рамките на една седмица успяхме да вземем изключително важен успех в Шампионската лига срещу румънския Аркада Галац, за да продължим напред в надпреварата, а днес надиграхме и най-сериозния ни конкурент в първенството в последните години. 

Съумяхме да спечелим един от най-важните трофеи в България и това ме прави много щастлив", заяви след финала италианският специалист.

"Изключително доволен съм от характера, който показаха моите волейболисти, въпреки трудностите, които изпитвахме в третия и четвъртия гейм. 

Освен това, искам да поздравя Трифон Лапков, който спечели наградата за най-полезен играч. Той изигра фантастичен двубой и изненада приятно всички ни", допълни Плачи.

"Сега най-важното за нас е да се възстановим достатъчно добре физически, защото доста от състезатели в отбора са в напреднала волейболна възраст и трябва да им дадем необходимата почивка. 

Имаме много работа, която да свършим в следващите дни, но днес е ред да се порадваме на победата. От утре започваме да мислим за следващия ни двубой в Шампионската лига.", завърши Камило Плачи. 

Иван Станев, играещият старши треньор на волейболния Нефтохимик 2010, остана доволен от показаното от неговия тим, въпреки загубата от Хебър (Пазарджик) с 1:3 гейма в мача за Суперкупата на България за мъже. 

Станев изрази увереност, че останалите отбори в Националната волейболна лига ще трябва да се съобразяват със състава от Бургас през настоящия сезон.

„Не ни достигна малко, но Хебър е опитен отбор. Това се видя и в двубоя им в Шампионската лига срещу румънския Аркада Галац, който те успяха да спечелят, въпреки че изгубиха първата среща с 0:3. 

Бяхме наясно, че Хебър влезе като фаворит срещу нас, но аз се радвам за младите момчета в нашия отбор, които показаха, че имат място в състава, защото не е лесно да играеш срещу толкова опитни състезатели в сблъсък с такъв заряд. Ако мачът беше влязъл в тайбрек, там всичко можеше да се случи“, коментира Станев.

„Момчетата в нашия отбор прегоряха в началото на срещата. Заради това загубихме толкова лесно първите два гейма. След това в съблекалнята преди третия гейм си казахме, че трябва да сме спокойни и да се опитваме да стоим близко до отбора на Хебър и точно така се случи в третата и четвъртата част. 

Когато играехме точка за точка, се видя, че ние също разполагаме с качествени състезатели. Съжалявам единствено, че не успяхме да вкараме мача в тайбрек“, допълни играещият старши треньор на Нефтохимик.

„Мисля, че се получи един добър двубой. Срещата можеше да завърши още в третия гейм и нямаше да е наслада за зрителите, но ние се борихме, успяхме да вземем третата част и след това се получи наистина равностоен сблъсък. Показахме, че другите тимове в първенството ще трябва да се съобразяват с нас през този сезон“, завърши Станев.

Финал за Суперкупата на България по волейбол за мъже между отборите на Хебър (Пазаржик) и Нефтохимик 2010 (Бургас):
Хебър (Пазарджик) – Нефтохимик 2010 (Бургас) - 3:1 (25:15, 25:14, 21:25, 27:25).

Стартов състав на Хебър (Пазарджик): Александер Туш, Трифон Лапков, Тодор Алексиев, Якопо Масари, Николай Николов, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро

Стартов състав на Нефтохимик 2010 (Бургас): Любослав Телкийски, Матей Михайлович, Аксел Трухчев, Георги Петров, Петър Бъчваров, Душан Лопар - Ивайло Лалов-либеро