0

Г олдън Стейт е новият шампион в НБА. „Воините“ победиха със 103:90 Бостън като гост и спечелиха финала с 4:2 победи в сериите. Титлата е четвърта за тима в последните 8 сезона след 2015, 2017 и 2018, като за този период отборът загуби и два финала през 2016 и 2019. Общо в историята Голдън Стейт вече има 7 титли, с което излезе еднолично на трето място във вечната ранглиста на НБА, изпреварвайки Чикаго Булс с 6. 

Триумфът на Голдън Стейт е още по-сладък след последните два сезона, в които тимът беше в много слаба форма заради отсъствието на основни играчи. През 2019-20 Голдън Стейт бе най-слабият отбор в Западната конференция, а миналия сезон тимът също не влезе в плейофите. Според ESPN това е първият случай в историята, в който тим, който е бил най-слаб в конференцията си, става шампион два сезона по-късно.

Стеф Къри бе най-резултатен за победата с 34 точки и добави единственото отличие, което му липсваше – приза за „Най-полезен играч (MVP) във финалите. Къри стана едва шестият баскетболист в историята, който може да се похвали с поне 4 титли в НБА, поне две награди MVP в редовния сезон и поне една MVP във финалите след Карийм Абдул-Джабар, Меджик Джонсън, Майкъл Джордан, Тим Дънкан и Леброн Джеймс. 

Общо четирима играчи на Голдън Стейт спечелиха четвърта титла с тима – Къри, Дреймънд Грийн, Андре Игуодала и Клей Томпсън. Треньорът Стив Кър става шампион с Голдън Стейт за трети път в кариерата си. Той вече има общо 8 титли – 5 като играч (4 с Чикаго и една със Сан Антонио) и 3 като треньор.