0

Eдин от най-легендарните български волейболисти, капитан на националния отбор и медалист от големи форуми - Димо Тонев, събра приятели и съмишленици в Музея на спорта на Националния стадион ”Васил Левски” в столицата на стилно тържество по случай 60 годишния си юбилей.

 4-кратният шампион и 5-кратен носител на купата, който е бивш играч на ЦСКА и Левски, имаше рожден ден на 2 юли, когато празнува в тесен кръг.

На събитието сега дойдоха спортният министър Георги Глушков, неговата предшественичка Весела Лечева, президентът на федерацията по волейбол Любомир Ганев, бившите му съотборници Борислав Кьосев и Николай Иванов, проф. Кирил Аладжов и др. В залата бяха и още двама волейболисти от славния тим, спечелил бронзовите медали във Франция на световното първенство през 1986 година - Петко Петков (капитан на отбора) и Николай Димитров. В битката за третото място тогава България побеждава Бразилия с 3:0.

 Именно бронзовия си медал от Париж Димо Тонев дари на Музея на спорта.

"Това беше един много тежък период въобще за световния спорт - припомни си Тонев, връчвайки медала. - След бойкот на олимпийски игри през 1980 година в Москва, след бойкот на олимпийски игри през 1984 година в Лос Анджелис, световното първенство през 1986 г. беше едно от първите във волейбола, в което се събраха най-силните сили в света. Изключително голяма и свирепа конкуренция със САЩ, СССР, Аржентина, Бразилия, Полша и Франция като домакин, нашият отбор се пребори за този медал, който виждате тук. Това стана, благодарение на момчетата, с които играхме заедно. Нека този медал бъде тук във витрината и бъдещите поколения, и всички, които са свързани със спорта, да знаят за този успех".