0

М еждународната асоциация по аматьорски бокс (IBA) отне лиценза на украинската федерация. Това се случи само ден преди изборите за нов президент на IBA на извънредния конгрес в Армения, на който сегашният шеф на олимпийския бокс – руснакът Умар Кремльов, се надява да бъде преизбран. 

„Украинската федерация е със спрени права заради намеса на правителството в работата ѝ. Наказанието ще бъде премахнато, ако се изпълнят условията – автономност на федерацията и и признаване на изборите, които се състояха на 17 декември 2021“, се казва в съобщение от IBA.

Украинската федерация е една от тези, които искат Кремьлов да бъде свален от власт. Международната асоциация пък не признава Кирило Шевченко като президент на украинския бокс. Вместо него, от IBA посочват Володимир Продивус, близък с Кремльов, който напусна Украйна след инвазията на Русия и в момента е вицепрезидент на IBA. 

Кремльов бе преизбран за президент на IBA през май, след като съперникът му Борис ван дер Ворст (Нид) не бе допуснат до участие на изборите. Впоследствие спортен арбитражен съд в Лозана реши, че холандецът неправилно е бил спрян и назначи нови избори. На извънредния конгрес днес първо ще има гласуване дали да има избори.

„Ще е краят на IBA, ако няма избори, тъй като съдът в Лозана реши, че Борис е бил спрян неправомерно. Смятам, че ако няма избори, МОК ще отнеме окончателно лиценза на IBA. От МОК са ясни, че ако Кремльов спечели, лицензът ще бъде отнет“, заяви пред „Ройтерс“ изпълнителният директор на федерацията на САЩ Майк Макатий. 

МОК организира самостоятелно олимпийския турнир по бокс в Токио, след като спря временно лиценза на IBA заради корупционните скандали в асоциацията. Боксът запази мястото си за Игрите в Париж през 2024, но за момента не е в първоначалната програма за олимпиадата в Лос Анджелис през 2028.