0

Н ай-престижният тенис турнир „Уимбълдън“ влезе в директен сблъсък с асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) и женската тенис асоциация (WTA) заради решението си да изключи състезателите от Русия и Беларус заради войната в Украйна. Двете асоциации обявиха, че  няма да се присъждат точки на състезателите за участие в турнира, докато не падне забраната. Така, на практика „Уимбълдън“ става демонстративен турнир, който няма да има никакво отражение в световните ранглисти. Международната тенис федерация (ITF) също обяви, че няма да дава точки тази година за юношеските турнири и за тези за тенис в инвалидни колички. 

ATP и WTA позволиха на тенисистите от Русия и Беларус да играят, но само като неутрални.

„Възможността играчите от всяка националност да участват в турнири без дискриминация е фундаментална за нашия тур. Решението на „Уимбълдън“ да забрани на състезателите от Русия и Беларус да играят подкопава този принцип и честността на ранглистите. Ако няма промяна в условията, с голямо съжаление и нежелание не виждаме друга опция, освен да премахнем точките за „Уимбълдън“ през 2022“, се казва в съобщението на ATP. 

Шефът на WTA Стив Саймън каза, че асоциацията вярва, че спортистите не трябва да бъдат наказвани и да им е забранено участие само зарди националността си или заради решения на правителствата на техните страни.

Организаторите на „Уимбълдън“ от „Ол Инглиш Клъб“ заявиха, че изваждането на Русия и Беларус от турнира заради войната в Украйна е „единствената възможна опция“. Това е първата забрана за състезатели на база националност от края на Втората световна война, когато тенисисти от Германия и Япония също не са допускани. 

От „Ол Инглиш Клъб“ съобщиха, че обмислят възможностите си и са в контакт с организаторите на другите турнири от Големия шлем. 

„В допълнение, продължаваме да не искаме да приемем успеха или участието на „Уимбълдън“ да бъде използван за полза на пропагандата машина на руския режим. По тази причина изказваме дълбокото си разочарование от решението на ATP, WTA и ITF да премахнат точките за турнира. Смятаме, че това решение не отговаря на контекста на екстремните условия на ситуацията“, се казва в съобщението.