0

П етък, 30 октомври, 2009 г. Финикс, Аризона. Хлапакът с бръсната глава Стеф Къри излиза за своя втори мач в НБА. Неговият Голдън Стейт Уориърс гостува на Финикс Сънс. В последната минута от третата четвърт Къри дриблира в центъра на игрището. После подава и търси позиция под коша. Там е париран моментално от защитниците и без топка в ръцете е на практика безопасен за съперника. Следващите две секунди ще променят баскетбола завинаги. Къри избутва един защитник достатъчно силно, за да си направи място, но недостатъчно, за да му свирят фаул. Той спринтира към собствената си половина. Получава пас в зоната за три точки, завърта се и следва изстрел с много висок отскок. Попадението идва със сирената, а топката не докосва обръча на коша. По-късни графики и измервания доказват, че траекторията на изстрела е била почти съвършена и Къри е улучил центъра на коша.

Тройката

Това беше първата тройка на Стеф Къри под ярките прожектори на НБА. Според критиците той е прекалено плашлив, хърбав и нисък и няма как да успее в този спорт на гиганти. Всяка година повече от 150 хиляди играчи кандидатстват, но само около 60 са избирани в драфта на Лигата на извънземните.

Стеф Къри е сред големите звезди в НБА.

 Стеф Къри е сред големите звезди в НБА.
Getty Images

Роден е в Ейкрън, Охайо, на 14 март 1988 г. – три години и два месеца след Леброн Джеймс, който е проплакал за първи път в същото родилно отделение. Къри е син на бившия играч от НБА Уардел (Дел) Къри. Стеф и по-малкият му брат Сет са закърмени с баскетбол. Години наред се местят от град на град, тъй като Дел играе последователно за Юта Джаз, Кливланд Кавалиърс, Шарлот Хорнетс, Милуоки Бъкс и Торонто Раптърс по време на 16-годишната си кариера на професионален баскетболист.

Братя Къри са на всички мачове и тренировки. Те са на игрището или на първите редове. Попиват като гъби всяка секунда и частица баскетбол. Стари записи свидетелстват, че хлапетата остават след тренировките на големите и пробват изстрели от всяка позиция с часове наред.

„Историята за първите години на Стеф е много популярна и се разказва постоянно на младите играчи”, коментира пред ВВС Мат Матени, който е първият му треньор и го привлича в колежанския отбор на Дейвидсън. „Той беше прекалено слаб, за да отправи достатъчно силен изстрел с отскок. Затова при него изстрелът започваше от кръста и гърдите, а не от раменете и китките. Едно лято Дел заведе Стеф на един пуст паркинг и не го пусна да мръдне оттам, докато не промени стрелбата си. Първо беше борба един на един под коша и изстрел от непосредствена близост. В момента, в който започваше да се чувства комфортно с дистанцията и да бележи, Дел го изместваше няколко сантиметра по-далеч и по-далеч. Всъщност историята на онази съвършена тройка срещу Финикс започва години по-рано на онзи паркинг. Стеф стреляше стотици, хиляди пъти, докато не изчисти движението си до съвършенство.”

Неволя

Къри става стрелец от далечно разстояние по неволя. Той е висок 1,90 м. За някои това е много, но в Лигата на извънземните този ръст е направо жалък и няма как да пробиеш близо до коша. Стеф напразно чакал някой скаут на престижен колежански отбор да го забележи и да получи университетска стипендия. Той бил готов да играе където и да е, стига да е с номер 30 на потника – номера на татко Дел.

Тогава го забелязва Матени и го кани в слабака Дейвидсън. Отборът бил посредствен и престоят там се смятал за, меко казано, непрестижен. „Гледах го как играе срещу 22-23-годишни съперници. Имаше феноменална бързина и разчиташе безпогрешно играта. Помня първия му мач. Когато влезе, падахме със 17 точки, но накрая благодарение на него спечелихме. Вторият мач беше срещу Мичиган. Той вкара 32 точки. Не казвам, че е блестял, но това беше искрата на неговия талант”.

Според правилника на НБА, за да станат професионални играчи, баскетболистите трябва да играят поне година за колежански отбор. Къри остава цели три години, за да изчисти играта си и да натрупа опит и мускулна маса. Колежанското първенство е много популярно в САЩ и мачовете се излъчват пряко в телевизионен ефир. „Омагьоса Америка с играта си. Нашият отбор играеше фантастично, а той беше нашата суперзвезда”, спомня си Матени.

Драфтът

През 2009 г. Къри кандидатства в НБА и влиза в драфта. Голдън Стейт го избират под номер седем. Стеф е колежанска звезда, но оценките за неговото бъдеще в НБА не са еднозначни. Преобладават мненията, че е прекалено слаб и нисък за стандартите на лигата.

„Отборите се напасваха към играта му и защитниците си го препредаваха. Минесота Тимбърулвс ангажира двама защитници – Рики Рубио и Джони Флин, които следяха Стеф и го изваждаха от позиция за стрелба”, коментира Дейв Масменъм от ESPN.

В историята Къри ще остане като ключово звено в златната ера на Голдън Стейт под ръководството на треньора Марк Джаксън. Той забърква изключителна комбинация от млади таланти и опитни играчи. Към Къри се присъединяват Клей Томпсън (2011 г.) и Дремънд Грийн (2012 г.). Те оформят смъртоносно трио, а за първи път в историята на НБА един отбор успява, без да залага на типични тежки центрове.

Такива са били Бил Ръсел, Шакил О’Нийл, Карим Абдул Джабар и Тим Дънкан. Те са хората със забивките и чадърите, които повеждат отборите си към шампионски титли. Голдън Стейт следват азбучното правило да имат център, висок поне 2,10 м. Такъв е австралиецът Андрю Богът. Но в сезон 2014-15 „воините” губят в полуфиналната серия от Кливланд на Леброн Джеймс 1-2. Голдън Стейт вадят Богът и пускат Андре Игуала. Той е с 15 см по-нисък, но в пъти по-бърз. „Скоростта и бързата стрелба станаха запазената марка на Голдън Стейт”, казва Макмеън.

Играчите се изтеглят, освобождават пространство и започват да стрелят. За противника идва истинска канонада – всеки стреля отвсякъде. Отборите вече не могат да си позволят да отделят по двама защитници да блокират Къри. Джей Ар Смит, който трябвало да играе срещу Къри през 2015 г., споделя години по-късно, че бил премазан, преди да бъде заменен от Матю Делаведова. „Обичам Дел и ще съм му задължен, докато съм жив. Той влезе на мое място и почти умря на паркета, докато се опитваше да спре Къри”.

„Първо ми крампираха раменете, не си усещах ахилесите, а болките в адукторите бяха зверски”, спомня си самият Делаведова в интервю за ESPN. Заради убийственото темпо се налага да го потопят във вана с лед, за да го охладят. След мача защитникът е откаран в болница. „Воините” обръщат серията и печелят 4-2.

Лидерът

Правилото за зоната за трите точки влиза в НБА от сезон 1979-1980. В първия сезон Брайън Тейлър от Лос Анджелис Клипърс вкарва 90 тройки. През сезон 2015-16 Стив Къри вкарва рекордните за всички времена 402. Леброн Джеймс казва, че за да се справиш с Къри, трябва да започнеш да го пазиш още от паркинга през залата.

„Спомням си Чарлз Баркли, който беше един от най-великите нападатели. Той казваше, че със стрелба с отскок няма как да спечелиш титла. Той бъркаше, ужасно много бъркаше,” казва Макмеъм. Къри изведе своя отбор до титлата през 2015, 2017, 2022 и 2022 г.

Александър Везенков в битка с Къри в мача между Сакраменто Кингс и Уориърс.

 Александър Везенков в битка с Къри в мача между Сакраменто Кингс и Уориърс.
Getty Images

Той промени баскетбола. Сега в драфта се следят по-ниски играчи, но с по-добър мерник. Ако не вкарваш от тройката, вече си в тежест на отбора.

Но това съвсем не означава да хвърляш постоянно топката, пък каквото стане, казва Макмеън. „Стеф Къри стреля постоянно, но той всекидневно тренира тези изстрели. Отстрани изглежда лесно, но става дума за дълъг и упорит труд”, допълва той. 35-годишният баскетболист е една от най-големите атракции на НБА. Залата е препълнена при всяка негова тренировка. Всичко започва с упражнения за рефлексите и бързината на реакцията. После започва канонадата на Къри. Той стреля, прави две стъпки, отново стреля, и отново, и отново. Към края на тренировката влиза на първите редове от публиката и вкарва кошове оттам.

Най-лесният начин да докараш до скандал двама фенове на баскетбола е да ги накараш да решат кой е най-великият играч в историята. Тук могат да изникнат имената на Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Карим Абдул Джабар и т.н. Стеф Къри също има своето място и е претендент за титлата за най-добър стрелец в историята. 14 декември 2021 г. ще остане в историята. При гостуването на „Никс” той вкара своята тройка №2974. С това чупи 11-годишния рекорд на Рей Алън. Любопитното е, че на Къри му трябваха 511 мача по-малко за върховото постижение.

След 15 години в НБА той няма намерение да се пенсионира. И става все по-резултатен. През последния сезон е вкарал средно по 29,4 точки на мач. На върха в класацията е и за най-много титли в НБА. През 2015 и 2016 г. печели приза за най-полезен играч, а цели девет пъти влиза в идеалната петорка за сезона.

BBC.com