0

П резидентът на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров беше избран за член на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) по време на 84-ия Конгрес на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) в италианската столица Рим.

Найден Тодоров получи доверието на впечатляващите 87 процента от гласувалите делегати. Така той стана първият българин в управлението на AIPS Europe в 45-годишната история на организацията, която е най-голямата континентална секция към Международната асоциация на спортните журналисти.

Джани Мерло (Италия) спечели изборите за нов 4-годишен мандат като президент на AIPS, а Чарлз Камензули (Малта) също беше преизбран шеф на AIPS Europe за периода 2022-2006 година.

AIPS е създадена през 1924 година в навечерието на Олимпийските игри в Париж, а България е сред страните учредителки. В Изпълнителния комитет на организацията тогава е избран българина Чавдар Стотойлов и той става член на първата ръководна структура на Международната асоциация на спортната преса.

Найден Тодоров е първият българин в ръководните структури на AIPS след историческия първи Изпълнителен комитет, утвърден преди 98 години. Така по време на отбелязването на вековния юбилей на Международната асоциация на спортните журналисти - отново в Париж по време на Олимпийските игри през 2024 година, българин пак ще бъде част от управата на AIPS.