0

Й оана Илиева и Йордан Гълъбов триумфираха в турнира на сабя жени и шпага мъже до 23 години в София, валиден за Европейската купа. Състезанието събра 37 сабльорки и 35 шпажисти от десет държави, като за много от тях то беше важна подготовка по пътя им към олимпийските игри в Париж 2024.

При жените до 23 години България беше представена от 22 състезателки, начело с най-добрите сабльорки Йоана Илиева, Калина Атанасова и Олга Храмова. Освен тях на пътеките излязоха и Ева Атанасова, Мая Антонова, Белослава Иванова, Христина Оронова, Ива Власева, Кристина Миланова, Михаела Николова, Ралица Гаджева, Мия Лицова, Мария Тодорова, Виктория Витлиемова, Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ая Аройо, София-Алекса Медарска, Натали Мишинева, Моника Николова, Николета Добрева и Моника Георгиева.

Йоана Илиева отново доказа, че е във върхова форма, спечелвайки първото място в надпреварата. Тя излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников" победи София Албиери (Италия) с 15:6 и си гарантира място сред най-добрите осем. След това българката отстрани Франческа Бурли (Италия) с 15:11, а на полуфинала елиминира Бенедета Фузети (Италия) с 15:9. В двубоя за титлата Илиева победи след оспорван двубой още една италианка - Елизабета Борели с 15:14 и заслужено вдигна купата.

На шпага мъже шампион стана Йордан Гълъбов от НСА. Той излезе от групите с пет победи и една загуба. В директните елиминации победи Юлий Цанев с 15:12, а в двубоя за място в полуфиналите отстрани Светлозар Искров с 15:12. В срещата за място на финала Гълъбов победи Радослав Стойчев с 15:5, а в двубоя за титлата беше категоричен и срещу Артур Амелио Дорати (Панама) с 15:11.

В турнира се включиха още 21 българи, като в топ 8 влязоха още четирима национали. Радослав Стойчев и Рахим Рашайда си разделиха третото място, Александър Костадинов е пети, а Светлозар Искров завърши на седмо място.

Днес турнирът продължава с боевете на шпага жени и сабя мъже до 23 години.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX