0

О чакваният силен старт на Григор Димитров на Откритото първенство на Австралия по тенис вече е факт. Въпреки рекордно висока температура от 37 градуса в Мелбърн, хасковлията се наложи над руснака Аслан Карацев със 7:6, 7:5, 6:2. Мачът продължи точно 150 минути. Двамата не допуснаха грешки в първия сет и така се стигна до тайбрек. Там българинът се наложи със 7:3.

Вторият сет  също бе много равностоен, но в 11-ия гейм Димитров направи пробив и поведе с 2:0 сета.

Два пробива в 5-ия и 7-ия гейм пък му донесоха победата с 6:2 в третия сет, а с това и в мача.

Така Григор записа победа номер 31 в Австралия, а този мач ознаменува и рекордната му серия от поредни участия в турнирите от Големия шлем - 48 последователни присъствия в основната схема, което е повече от всеки друг активен тенисист.

Във втори кръг Димитров ще срещне сърбина Ласло Джере, който отстрани белгиеца Зизу Бергс с 6:4, 1:6, 6:4 и 6:1. Именно Бергс пък победи Адриан Андреев в третия финален кръг на квалификациите. Гришо и Джере не са играли един срещу друг досега.

Междувременно организаторите на турнира забраниха показването на руски и беларуски знамена след протест от страна на украинския посланик, съобщиха ДПА и АП. Тенисисти от Русия и Беларус имат право да участват в Откритото първенство на Австралия, но под неутрален флаг.

Малко след мача на Григор организаторите на турнира прекратиха временно мачовете от втория ден на надпреварата заради горещото време в Мелбърн. Двубоите продължават на закритите кортове "Род Лейвър", "Маргарет Корт Арина" и "Джон Кейн".

Решението дойде точно преди началото на сблъсъка между Анди Мъри (Великобритания) и Матео Беретини (Италия) на "Род Лейвър", позволявайки срещата да започне при спуснат покрив.

Вторник се очаква да бъде най-горещият ден от турнира, а от утре синоптиците прогнозират гръмотевични бури и по-ниски температури.