0

С ъстезателите от националния отбор по гребане се обединиха около мнението, че за тях е чест да се състезават пред родна публика по време на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив.

Петимата представители на България дадоха брифинг преди състезанието, което ще се проведе от 19 до 23 юли на Гребния канал в града. България ще участва с три лодки - Емил Нейков на скиф, Иван Янкулов и Цветомир Малинов в дисциплината двойка без кърмчия и Станислав Григоров и Иван Йорданов - двойка скул лека категория. 

„За нас е изключително голяма чест да проведем такова голямо състезание в Пловдив и ние да бъдем участници в това голямо събитие. Както е хубаво да се състезаваме пред родна публика, така за мен е и голяма отговорност”, започна Емил Нейков, цитиран от БТА.

„Всяка гонка е различна сама по себе си. В началото на състезанието е нужно да минем максимално икономично и колкото повече напредва състезанието, толкова повече да изискваме от себе си. Всеки от нас е дошъл за максимално класиране по-напред и за медал. Всички се стремим към финалите и полуфиналите. Със сигурност изпитвам отговорност от това да съм тук - вкъщи, защото всички са дошли с очакване аз да се представя по най-добрия начин. Чувствам се в добра форма и съм готов да покажа моите възможности, но усещам и малко притеснение“, обясни той.

„Тук е един мой основен конкурент от Полша, с когото се състезаваме от 2019 г. В Италия го победих 2 пъти в предварителните гонки, но на финала малко не ми достигна. Надявам се да съм изчистил тези грешки и като за последна година в тази възраст да се представя по най-добрия начин. Подготовката ми протече по добър начин. Стартирах със Световна купа в Загреб, която беше просто да се проверя къде съм. Направихме нашите изводи, бях в сравнително добра форма, след което решихме да направим една проба с моя съотборник Борис Йотов, но не формирахме добър екипаж. Това малко ми попречи в началото на подготовката за Световното, защото психически бях доста натоварен след това състезание, но в последните седмици мисля, че влязох в необходимата форма и затова се надявам всичко да бъде, както трябва“, завърши Емил Нейков.
Иван Янкулов и Цветомир Малинов също изразиха надежда за добро класиране: „Тръпката да излезеш пред родна публика е феноменално и не може да се опише с думи. Това да знаеш, че всички те подкрепят е нещо уникално. Желаем да се класираме възможно най-напред“, коментира Янкулов.

Станислав Григоров обаче заяви, че участието пред родна публика може да крие известни рискове: „Участието пред родна публика крие своите рискове. Да, познаваме трасето много добре, но подкрепата, която ни дава публиката идва и с леко напрежение, което ще се опитаме да ни повлияе по-малко и да ни даде само положителна емоция."
"За първи път се състезаваме двамата заедно и се надяваме да дадем добри резултати. Подготовката ни беше много добра. Много ще ни помогне публиката в последните метри, когато чуем шума от трибуните и ще дадем всичко от себе си състезанието да мине по най-добрия начин", допълни Иван Йорданов.

България ще има и един представител в състезанието при резервите - Васил Шунтов.

„Надявам се утре да дам добър резултат и да покажа, че и резервите могат да направят хубаво класиране. Стискам палци на всички български лодки да успеят. Чувството е невероятно да участваш на родното си място, защото всички те подкрепят и скандират за България. Това е неописуемо приятна емоция. Пожелавам някой ден всички да я усетят“, коментира Шунтов.
Официалното откриване на първенството е тази вечер от 18:30 часа на Летния театър в Пловдив.