0

Г рег Попович пренаписа историята на баскетбола в САЩ, след като стана треньорът с най-много победи в НБА.
73-годишният специалист изведе Сан Антонио Спърс до успеха със 104:102 над Юта преди дни и вече има 1336 спечелени мача в Лигата на извънземните, подобрявайки рекорда на своя ментор в професията Дон Нелсън.

Всички тези неща обаче слабо интересуват Попович, който винаги се е славил с нестандартното си поведение за човек, който е една от най-значимите фигури в НБА за последните две десетилетия. „Рекордът е признание за толкова много хора“, скромно отбеляза Поп, както е известен треньорът.  

Пръстени

Самият специалист отдавна си е извоювал легендарен статут в НБА, след като изведе „шпорите“ до всичките им 5 шампионски пръстена (1999, 2003, 2005, 2007, 2014) в историята. Избиран е три пъти за най-добър сред колегите си. В началото на годината той стана първият треньор с 2000 двубоя в Лигата за един отбор. 

Грег Попович маха на феновете след шампионския триумф на Спърс през 2007 г.

 Грег Попович маха на феновете след шампионския триумф на Спърс през 2007 г.
gettyimages.com

Грег Попович е роден на 28 януари 1949 г. в Източен Чикаго, щата Индиана. Той е от сърбо-хърватски произход. Въпреки че никога не достига до НБА като играч, историята му на паркета е повече от интересна. Играе баскетбол, докато посещава Академията на военновъздушните сили на САЩ, като става капитан на отбора и водещ стрелец през сезон 1969/70. Любопитното е, че той е бакалавър по история на Съветския съюз, а впоследствие взима магистърска степен по физическо възпитание и спортни науки от университета в Денвър.

Служба

По време на петгодишната си военна служба във военновъздушните сили той обикаля Източна Европа и Съветския съюз и става капитан на отбора на въоръжените сили, с който печели шампионата по баскетбол на Атлетическия съюз. 

Той е поканен в тренировъчния лагер за олимпийския отбор на САЩ през 1972 г., но не успява да намери място в окончателния тим, който тогава е съставян от аматьори. Попович прекарва време като офицер от разузнаването в Източна Турция. Той дори кандидатства за строго секретна работа в Москва и е обмислял кариера в ЦРУ. Вместо това той се завръща в Америка, за да преследва своята голяма мечта в баскетбола. След престой като помощник-треньор във Военновъздушната академия той работи в продължение на осем години като асистент и треньор в колежанския отбор на Клермонт, Калифорния. 

Шпори

През 1988 г. Грег се присъединява като помощник на Лари Браун (шампион с Детройт през 2004 г. - б.а.) в Сан Антонио Спърс. След 4 години Попович се мести в Голдън Стейт, където е помощник именно на Дон Нелсън. През сезон 1994/95 той е назначен за генерален мениджър на „шпорите“. След първите 18 мача от кампания 1996/97 той заема поста главен треньор на Сан Антонио, а останалото е история. Треньорът успява да извади най-доброто в отбор, който включваше Кулите близнаци - центровете Дейвид Робинсън и Тим Дънкан.

Специалистите отвъд Океана отчитат, че най-доброто качество на Поп е, че той знае как да управлява хората, а също как и кога може да натиска правилните „бутони“, на и извън игрището. Тези способности позволиха на Попович да максимизира усилията на двама международни играчи в лицето на френския пойнт гард Тони Паркър и аржентинския стрелец Ману Джинобили, които заедно с Дънкан бяха опорните точки за успехите на „шпорите“ през 2005-а и 2007 г., когато разбиват с 4:0 Кливланд Кавалиърс във финала.

Треньорът прегръща своя възпитаник Тони Паркър по време на изваждане на фланелката на играча от употреба в залата на Сан Антонио на 11 ноември 2019 г.

 Треньорът прегръща своя възпитаник Тони Паркър по време на изваждане на фланелката на играча от употреба в залата на Сан Антонио на 11 ноември 2019 г.
gettyimages.com

Мечта

В допълнение към задълженията си със „шпорите“ Попович стана главен треньор на мъжкия национален отбор по баскетбол на САЩ през 2016 г. Той помогна на „дрийм тима“ да преодолее неубедителния старт, за да спечели златните медали на Олимпийските игри в Токио през миналото лято. 

Попович с част от американските национали по време на церемонията по награждаване на Игрите в Токио.

 Попович с част от американските национали по време на церемонията по награждаване на Игрите в Токио.
gettyimages.com

И въпреки целия принос на Грег Попович към организацията на Сан Антонио Спърс, американския баскетбол и спорта като цяло треньорът остава здраво стъпил на земята и не отдава голяма значение на рекорда, фокусирайки се върху най-важния мач – следващия.


Колекционер е на вино

Големият треньор е известен колекционер на вино. Той преследва още един рекорд в НБА – по победи в плейофите. Попович (170) е на един успех от втория Пат Райли (171). Все пак двамата изостават сериозно от лидера за всички времена – легендарния Фил Джаксън (229). От 26 сезона, в които е треньор на „шпорите“, Поп е извеждал 22 пъти отбора до плейофите. През настоящата кампания обаче това е под въпрос, тъй като Сан Антонио е 11-и във временното класиране на Западната конференция.

С най-много титли в НБА

Фил Джаксън – 11 (6 с Чикаго Булс, 5 с ЛА Лейкърс)
Ред Ауербах – 9 (Бостън Селтикс)
Джон Кундла – 5 (Минеаполис Лейкърс)
Пат Райли – 5 (4 с ЛА Лейкърс, 1 с Маями)
Грег Попович – 5 (Сан Антонио Спърс)