0

Ш ампионът през 2013 година Григор Димитров беше елиминиран в първия кръг на турнира на твърда настилка в зала в Стокхолм (Швеция) с награден фонд 648 130 евро.

Поставеният под номер 6 българин Иржи Лехечка (Чехия) с 4:6, 6:1, 6:7(5) след 2:24 часа игра под погледа на бившия си наставник Дани Валверду.

Димитров, който е трикратен финалист в Стокхолм през 2013, 2014 и 2017 година, загуби първия сет, след като допусна единствен брейк в деветия гейм. 

31-годишният хасковлия, 32-и в класацията на АТП, стигна до първите си възможности за пробив едва в началото на втората част и се възползва от четвъртата от тях, след което реализира и още един брейк, за да дръпне с 5:0 по пътя си към изравняването на резултата.

20-годишният чех, 77-и в света в момента, стартира отлично третия сет и дръпна с 4:1, но Димитров успя да изравни за 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него хасковлията поведе с 5:2 точки, но загуби следващите пет разигравания и отпадна на старта за четвърти път от последните си пет участия в турнири.

Любопитното е, че Лехечка в края на септември загуби от третата ракета на България Александър Лазаров на турнира в София с 5:7, 3:6, но този път излезе победител. 

Валверду проследи мача от трибуните. Венецуелският специалист ще помага на Григор Димитров в турнирите до края на сезона. Българинът в момента е без личен треньор, след като се раздели с Данте Ботини през септември. 

Димитров и Валверду работеха заедно почти три години в периода юли 2016 - май 2019 година, като под негово ръководство хасковлията спечели най-значимите титли в кариерата си - на надпреварата от сериите "Мастърс" в Синсинати и на Финалния турнир на АТП в Лондон през 2017 година, след което се изкачи и до третото място в световната ранглиста.

До края на кампанията българинът е заявил участие още на надпреварата във Виена и на Мастърса в Париж в следващите две седмици.