0

Г ригор Димитров стартира с победа 3-1 сета участието си на Australian Open, той преодоля младия и амбициозен чешки квалификант Иржи Лехечка с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5.

Григор Димитров би чеха Лехечка в първия кръг на Australian Open
Григор Димитров Григор Димитров Иржи Лехечка Григор Димитров Иржи Лехечка
8

От трибуните хасковлията бе подкрепян от енергична и колоритна българска агитка, която огласяваше корта с окуражителното "Гриша! Гриша!"

В първия сет Григор спаси три точки за пробив, но успя да вземе гейма след две грешки на противника. При 2:1 Димитров пропусна две възможности за пробив и резултатът бе изравнен. Последва размяна на сервис-гейм, Гришо проби (общо 3 пробива в мача) и надви 6:4.

И в началото на втората част на Гришо му се наложи да спасява три точки за пробив, но устоя и поведе - 1:0. След размяна на сервис-гейм, българинът не използва две възможности за пробив в четвъртия. Димитров поведе с 3:2, но последва негова двойна грешка, Лехечка проби и поведе с 5:3, за да приключи сета в своя полза с 6:4.

В третия сет Гришо започна с летящ старт и поведе 3:0. Чехът върна гейм, но най-добрата ни ракета не изпусна контрола и победи с 6:3.

Четвъртият сет беше най-оспорван, стигна до 5:5, но Димитров използва грешка на противника и взе решаващ пробив с форхенд за 6:5.

В последния гейм Гришо при негов сервиз стигна до 40:40, но взе предимство и след това с излизане на мрежата довърши Лехечка - 7:5 и класиране за втория кръг. 

В следващия кръг Гришо ще играе срещу високия 1,96 м французин Беноа Пер (№56 в ранглистата), който трудно преодоля бразилеца Тиаго Монтейро (Бразилия) в 5 сета - 6:4, 3:6, 7:5, 2:6, 7:5.

При успех Гришо, който има 1 победа и 2 загуби досега от Пер, в третия кръг може да се изправи срещу поставения под №3 гръцки тенисист Циципас, който още не е започнал първия си мач. 

Първата ни ракета при дамите Виктория Томова приключи участието си на турнира от Големия шлем Australian Open в Мелбърн. Тя отпадна в първи кръг след загуба с 3:6, 3:6 от французойката Ализе Корне. 

За българката, която премина през ситото на квалификациите, това беше едва второ участие в основната схема на престижната надпревара.
Корне притежава по-богат опит от Томова в Мелбърн и това си пролича и в този сблъсък.