0

П оставеният под №3 в схемата на АТР 250 турнира в Мелбърн Григор Димитров се класира на четвъртфинала. Тази сутрин водещият ни тенисист победи трудно аржентинеца Факундо Банис (Арж) с 5:7, 7:6 (3), 6:3 след 2 часа и 46 минути игра на "Маргарет Корт Арина". 

В първата част след размени брейкове в средата ѝ, южноамериканският левичар проби отново за 6:5 и след това взе сета с гейм на 0. В следващия Банис направи пробив за 5:4 и сервираше за победата, но Димитров тутакси постигна рибрейк на 15. В последвалия тайбрек 28-ият в световната ранглиста поведе с 6:3 точки и реализира още първия сетпойнт. В заключителната част Григор проби за 3:2. В деветия гейм 30-годишният хасковлия стигна до мачбол при сервис на Банис, но не успя. При втория, след дълго разиграване, българинът приключи срещата. 

Димитров завърши с 11 аса и 5 двойни грешки. Той вкара 62 процента първи сервис и спечели 79 процента от точките при разиграването му. На 1/4-финала той среща Ван де Зандшулп (Нидерландия), който елиминира номер 8 Макензи МакДоналд (САЩ) с 6:2, 7:5 за 80 минути. 26-годишният нидерландец е 57-и в световната ранглиста. Двамата с Григор не са се срещали досега.

Водачът в схемата Рафаел Надал също започна с победа. В първия си официален двубой от август 2021 година испанският левичар се наложи над Ричардас Беранкис от Литва с 6:2, 7:5 след час и половина игра и е на четвъртфинал. В първия сет Надал направи два пробива. Във втория Беранкис оказа по-сериозна съпротива и на два пъти връщаше брейковете на съперника. В заключителния гейм обаче Рафа отново проби, при това на нула, и приключи срещата. Следващият съперник на бившия №1 в света ще бъде или австралиецът Алексей Попирин, или нидерландецът Талон Хрискпоор. Григор Димитров е в долната част на схемата в Мелбърн и може да се срещне с Надал чак на финала в Мелбърн.

На двойки, обаче, Гришо отпадна във втория кръг в Мелбърн - с партньора си Давид Гофен (Белгия) загубиха от поставените под номер 6 Александър Недовесов (Казахстан) и Айсам-Ул-Хак Куреши (Пакистан) с 6:7(2), 6:3, 7-10 за 1.44 час. В третата част се игра равностойно до 5:5, след което Недовесов и Куреши спечелиха четири поредни точки и без проблеми взеха мача.

Димитров и Гофен заработиха по 20 точки за световната ранглиста при дуетите и по 1270 долара.