0

Н ай-добрият ни тенисист Григор Димитров ще влезе в ролята на играещ капитан за отбора на България по време на дебютното издание на отборния смесен турнир United Cup, който ще открие сезона в тениса още на 29 декември, информира tenniskafe.com. 

Именно позицията в ранглистата на Димитров доведе до класирането на България за новосъздадената надпревара, което му дава и право сам да избере кой ще бъде капитан. Тази роля вече е позната за бившия №3 в света. Той бе играещ капитан и по време на участието на България на ATP Cup през 2020-а. Тогава родният отбор се справи много успешно и завърши на девето място в крайното класиране. 

Както вече стана ясно, в българската селекция за United Cup освен Димитров ще бъдат още Виктория Томова, Адриан Андреев, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Изабелла Шиникова и Гергана Топалова. България ще играе в група А в Пърт заедно с отборите на Гърция и Белгия. 

Всеки един сблъсък ще включва мачове между първите и вторите ракети при мъжете и жените, както и двубой на смесени двойки. В това отношение сигурно изглежда участието на Димитров и Томова като първи ракети. По отношение на вторите ракети ситуацията е по-любопитна, тъй като и при мъжете, и при жените втората и третата ракета са със сходни позиции в ранглистата. 

Като капитан Григор ще бъде и човекът, който ще има финалното решение за отбора при смесените двойки. За самия него United Cup ще донесе мачове срещу Стефанос Циципас и Давид Гофен. Шампионът от финалите на АТР през 2017-а заминава за Австралия на 25 декември. 

Преди това той ще прекара голяма част от декември в Близкия изток с два демонстративни турнира в Саудитска Арабия и Дубай.