0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите АТП 500 в австрийската столица Виена с награден фонд 2,47 млн. евро.

Нашият, който е 9-и в света и е поставен под №3 в схемата, стартира с успех срещу най-високо ранкирания китаец – 46-ия Чжан Жижен, след 6:4, 7:5 за 96 минути.  

Гришо, полуфиналист в надпреварата през 2022-ра, почна лошо и допусна пробив в откриващия гейм, но постепенно започна да намира играта си и изравни за 3:3, а след това реализира нов брейк в десетия гейм, с което спечели първия сет.

Във втората част той изтърва четири възможности за пробив - по 2 във втория и в шестия гейм, но все пак успя да го реализира в последния възможен момент, за да триумфира. 

Димитров пласира 12 аса и общо 32 уинъра, а с победата, която му е под №44 за годината, си осигури 36 130 евро и 50 точки за световната ранглиста.

За място на четвъртфиналите той ще срещне утрe (петък, 24 октомври) 27-ия в класацията на АТП Томаш Махач (Чехия), който започна със 7:6 (5), 6:1 срещу Фабиан Марожан (Унгария), а в Шанхай срази шампиона от „Ролан Гарос” и „Уимбълдън” Карлос Алакарас (Исп). Той е побеждавал 2 пъти и американеца Томи Пол, прекършил Григор на финала в Стокхолм. Махач е и пресен олимпийски шампион на смесени двойки от Париж.

Двамата с Димитров не са играли досега. Нашият пък не е отпадал по-рано от полуфинал на турнир да хард на закрито през 2024-та.