0

Г ригор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в зала в Стокхолм, след като победи в първата си среща французина Куентен Алис със 7:6(1), 6:3 за 1.40 часа игра. В петък бившият №3 в света, шампион в турнира от 2013 г., ще срещне швейцареца Доминик Щрикер в спор за място на полуфиналите. 

Григор Димитров не започна срещата добре и първи допусна пробив. Това се случи в четвъртия гейм, когато след бекхенд в аут българинът отстъпи подаването си – 1:3. Последва светкавичен пробив и брейкът беше наваксан, след което и резултатът изравнен за 3:3. 

Изключителна драма се разигра в десетия гейм, когато сервирайки при 4:5 Димитров трябваше да спасява три сетбола, два от които последователни (15:40). След маратонски гейм обаче, приключил с ас по правата на сметката на бившия №3 в света, резултатът беше изравнен за 5:5. 

В крайна сметка изходът на първата част трябваше да се реши в тайбрек, в който Димитров поведе с 6:0 точки и след печеливш удар от форхенд сложи точка на спора за 7:1 след 64 минути игра. 

Първи до точки за пробив през втория сет стигна Димитров. В шестия гейм българинът на два пъти беше на крачка от брейк, но в ключовите моменти началният удар на Алис идваше на помощ и французинът успя да съхрани подаването си (3:3). Пробивът все пак стана факт в осмия гейм, когато след дълбок слайс ретур Димитров поведе с 5:3, след което сервирайки си подпечата място на четвъртфиналите. 

За Димитров победата е 41-ва от началото на сезона. Българинът спечели първата си АТР титла именно в Стокхолм през 2013 г., като в турнира има и два загубени финала (2014, 2017). За последно той беше спечелил среща в надпреварата преди 7 години, след което загуби първите си срещи при участията си през 2019 и 2022 г., пише tennis24.bg.