0

А социацията на професионалните тенисисти (АТР) представи новата си програма за финансова стабилност "Основна линия" (Baseline). Тя ще бъде въведена през 2024 г. и ще служи като гаранционен фонд за състезателите от топ 250 на световната ранглиста.

За рекламно лице АТР избра най-добрия български тенисист Григор Димитров. Първата ни ракета (№19 в света) промотира гаранционния фонд като член на Съвета на играчите към асоциацията.

"Да бъдеш професионален тенисист носи невероятни привилегии, но е и много сериозно предизвикателство, особено в началото на кариерата. Програмата "Основна линия" ще промени играта. Знаейки, че имаме сигурност с гарантирани минимални доходи и застраховка в случай на контузии, това ще ни донесе спокойствие и ще ни помогне да се концентрираме върху играта си. Това ясно показва загрижеността на АТР за играчите и бъдещето на спорта", заяви Димитров. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ATP Tour (@atptour)

Инициативата има за цел да подсигури минимален доход на най-добрите тенисисти, като неутрализира риска те да останат без приход при контузии и дългосрочно отсъствие от корта. Също така по програмата ще бъдат стимулирани най-ярките таланти в тура.

Първият стълб е гарантиран минимален доход за най-добрите 250 в световната ранглиста. Ако през наградните фондове на турнирите даден играч не достигне до определена сума от ATP ще изплатят остатъка. За тенисистите в топ 100 минималният праг е 300 хиляди долара, между 101 и 175 в ранглистата 150 хиляди долара и между 176-250 75 хиляди долара.

Вторият стълб подпомага финансово възстановяващите се от контузия тенисисти, които пропускат множество турнири. От ATP ще изплащат средства на тях спрямо определен праг, за да може те да се фокусират върху успешното си възстановяване и завръщане на корта.

И третият стълб ще подпомага големите таланти с финансова помощ в размер на 200 хиляди долара. Тя ще се дава на тенисисти, които за пръв път в своята кариерата пробиват в топ 125 на световната ранглиста.