0

Г ригор Димитров постигна уникален обрат в първия кръг на US Open. Българинът, поставен под №19 в схемата, спечели след близо 5-часова битка срещу словака Алекс Молчан с 6:7(9), 6:7(5), 6:1, 7:5, 7:6(9).

Григор започна доста разконцентрирано двубоя и допусна много непредизвикани грешки в първите два сета, в които нямаше пробиви, а в тайбрека словакът бързо дърпаше в точките. Последваха два супер сета за българина и когато всичко вървеше към благоприятна за него развръзка, се стигна до злополучния пети гейм на петия сет. След близо 10 минути игра и две пропуснати възможности за пробив, Молчан взе сервис-гейма си и доведе до срив на Григор в следващия гейм и пробив за словака.

В деветия гейм обаче Димитров успя да върне пробива, след като съперникът му получи схващания на краката и потърси медицинска помощ. Гришо спаси мач бол за Молчан в 10-ия, за да сте стигне до третия тайбрек за мача.

В него се играе до 10 точки, Григор отрази 3 мачбола, за да стигне до първия си такъв в мача при 10:9 и след дълго разиграване, Молчан прати топката в аут и донесе измъчения успех на българина.

Следващият съперник на Димитров ще е Анди Мъри, който спечели своята победа №200 за Шлема срещу Корентен Муте от Франция с 6:2, 7:5, 6:3.

За съжаление първата ракета на България при жените Виктория Томова загуби с 3:6, 4:6 от американката Пейтън Стърнс в среща от първия кръг и отпадна.

Само преди два дни Томова постигна най-значимия успех в кариерата с титла на турнира в Чикаго, но на старта на US Open не започна добре, допусна пробив още при първия си сервис гейм и изостана с 0:3, като загуби първата част с 3:6.

Виктория Томова

 Виктория Томова
Getty.com

Вторият сет започна с размяна на пробиви, а след това българката продължи да изпитва проблеми при своето подаване, допусна още два пъти да бъде пробита и губеше с 3:5. След това взе своето подаване, а най-драматичен бе десетият гейм, който премина през редица обрати - Томова имаше три брейкбола, а Стърнс пропусна три мачбола, но при четвъртия успя да затвори за 6:4 и да спечели мача след 1.38 часа игра.

59-ата в света Пейтън Стърнс ще срещне Клара Таусон (Дания) или Анастасия Потапова (Русия) в следващия кръг.