0

7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и босът на Мерцедес Тото Волф бойкотираха и не присъстваха на бляскавата церемония по раздаване на наградите на ФИА в Париж снощи. Както е ясно, британският пилот не остана щастлив от развоя на последната Гран при в Абу Даби, в която загуби трофея от големия си конкурент Макс Верстапен и дори намекна, че състезанието е било манипулирано.
„И двамата няма да бъдем там. Няма да бъда там заради лоялността ми към Люис“, обяви преди това Волф. 

„Но ние ще бъдем представени като отбор от Джеймс Алисън, който ще вземе трофея от името на всички хора в Бракли и Бриксуърт, които трябва да отпразнуват нашата осма поредна титла при конструкторите. Това е фантастично постижение и ние сме много горди. Това е нещо безпрецедентно“, коментира още Тото Волф ден преди награждаването.


На церемонията новият световен шампион Макс Верстапен получи официално трофея, придружаван от ослепителната си половинка Кели Пикет. Драматичната победа в последната обиколка на „Яс Марина“ в неделя му донесе първата за него и първа за Ред Бул от 2013 г. насам титла.

Въпреки неговия триумф обаче, Мерцедес беше този, който празнува победата в шампионата при конструкторите, като главният технически директор Джеймс Алисън наистина уважи церемонията и получи трофея.
Валтери Ботас също беше на връчването на наградите, за да вземе трофея си за трето място в класирането при пилотите, след петия си и последен сезон в Мерцедес, и непосредствено след дебюта за новия си отбор Алфа Ромео на следсезонния тест в Абу Даби.