0

Х енрик Кристоферсен взе днес четвъртата си победа за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Той триумфира в гигантския слалом в словенския курорт Кранска гора. За Кристоферсен това е трети успех след края на Олимпийските игри в Пекин и с него той излезе на четвърто място в генералното класиране за Световната купа. Норвежецът беше едва пети след първия манш, но единствен от лидерите запази високо ниво и във втория, в който даде трето време. Той приключи с общо време от 2:18.28 минути от двата манша и изпревари с по 0.33 секунди сънародника си Лукас Браатен и швейцареца Марко Одермат. За Одермат това бе нова голяма стъпка към спечелването на Световната купа, като при оставащи едва 5 старта до края той води с близо 300 точки пред втория Александър Омод Килде от Норвегия.

Днешното състезание пък се превърна в поредно разочарование за носителя на Световната купа през миналия сезон Алекси Пентюро. Французинът беше лидер след първия манш, но във втория направи куп грешки и в крайна сметка остана едва 11-и с изоставане от 1.55 секунди от Кристоферсен. По този начин Пентюро остава без победа от началото на сезона и с едва три подиума, последният от които дойде на 8 януари в Аделбоден.

В генералното класиране за Световната купа след днешния старт начело е Одермат с 1319 точки. Втори с 1050 точки е Килде, а трети с 836 точки е австриецът Матиас Майер. Кристоферсен е веднага след това със 774 точки.

В подреждането за Малкия кристален глобус в дисциплината гигантски слалом отново води Одермат с 560 точки, пред Кристоферсен с 353 и австриеца Мануел Фелер с 290 точки.

В неделя в Кранска гора ще се проведе още един гигантски слалом от Световната купа.