0

С ъс състезание по лека атлетика с участието на близо 700 деца от цялата страна на Националния стадион „Васил Левски“ беше даден старта на инициативата "Добрият пример: #спортувам". С нея Министерството на младежта и спорта, bTV Media Group и Българският спортен тотализатор отбелязват предстоящия Ден на българския спорт.

Хиляди млади хора станаха част от състезанията по лека атлетика, баскетбол, волейбол, карате, художествена гимнастика и други. Спортните инициативи продължават и утре в София, Велико Търново и Бургас.

"Важно е да приобщим младите хора към спорта, да им създадем навици, да ги убедим в предимствата. Защото той е не само титли и медали, а здраве, дисциплина, работа в екип, възпитава ред важни за живота качества. Искаме да дадем шанс на всяко дете да се докосне до спорта, да усети чара му", каза служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, която даде символичен старт на турнира по лека атлетика GoKids. 

И държавното първенство по художествена гимнастика - категория "Елит", се включи в инициативата, а нейни посланици бяха олимпийската шампионка Ерика Зафирова и световните шампионки от ансамбъла.  

„Спортът подготвя и за трудностите в живота", каза Зафирова. "Това, което може да ги задържи в спорта, е крайната цел и тяхната мечта за успех", насърчи своите последователи световната шампионка с ансамбъла Камелия Петрова. 

Десетки инициативи насърчават децата да спортуват
спортувам спортувам спортувам
30

Бившият капитан на мъжкия ни национален отбор по волейбол Николай Иванов призова за повече спортни инициативи като "Добрият пример: #спортувам. Той присъства на волейболен турнир в парк „Възраждане“ в София.
"Много е важно младите хора да се занимават със спорт. За да бъдат здрави и да им бъде подреден денят. Спортът дава качества, които ще им бъдат полезни и в бъдеще“, коментира Иванов. 

Спортът е дисциплина, категоричен беше изпълнителният директор на федерацията по баскетбол и бивш национал Филип Виденов, който поощри младите баскетболисти и техните родители, които също избраха терена на „Спортна София“ в обновения столичен парк. 

Стотици млади каратисти се събраха в „Асикс Арена“. Десетото издание на международния турнир по карате "София Оупън – Купа на президента на Република България“ бе открито от министър Весела Лечева. Тя поощри децата и техните родители да не се отказват, да преследват мечтите си, но най-вече да не изоставят спорта. 

„Няколко дни не са достатъчни, за да убедим хората колко важен и полезен е спортът, но се надявам да запалим децата и техните родители. Това не трябва да е еднократна инициатива, а постоянен процес. Българите обичат спорта, имат своите идоли, искат да възпитат и младите хора в този дух. Затова трябва да ги поощрим да го направят“, каза още министър Лечева. 

17 май е обявен за Ден на българския спорт през 2006-а година като признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария.