0

Т ози уикенд предстои 39-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“ и благодарение апостолската работа на екипа на Анна Пенчева отново ще събере няколко хиляди столичани и гости на града, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. „България” по посока на кв. „Бояна”, после се продължава по пътя за м. „Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата. 

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е утре, събота, 18 юни в 6:00 часа сутринта, а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 часа.

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите - мъже минути преди 10.00 часа и жени минути преди 11.00 часа в събота, за скороходците – мъже около 7:30 часа и за жени около 9.00 часа в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 часа в зоната на старт/финала. Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки.

Преди три години за първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалното постижение бе записано срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3.55:44 часа. При дамите с колела най-бърза в историята е Анелия Карагьозян с 5.12:11 ч. от 2016 година. 

Миналото лято Христо Цветков пробяга 100-те километра за рекордните 8.07:23 ч. и веднага след финала коленичи пред своята любима за да й предложи брак. Върховото постижение при атлетките е на Мария Николова от 2020 г. – 9.17:32 часа.

Още по-стойностен бе рекордът на Кристиян Кирилов. През 2019 г. той грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с велосипед и после пробягват същото разстояние. 

26-годишният супермен финишира с общо време 14.26:26 ч. за да подобри със забележителните 54 минути собствения си рекорд на трасето (15:32,44 ч.). 

Значението на това постижение се засилва от факта, че Кирилов обиколи два пъти Витоша за едно денонощие и три часа. Резултатът му с велосипеда е 5.04:12 ч. (4-ти след първото изпитание), а на бягане даде 9.22:15 ч. – девето време сред всички финиширали.

При жените супергероят е Лили Ангелова, спечелила преди три години пълен комплект медали. След като грабна тогава среброто с велосипеда, тя финишира трета при бегачите, за да ликува с титлата на дуатлон с общо време 16.25:38 ч. – рекорд на трасето и четвърто време от всички завършили, веднага след първите трима мъже. 

До момента заявилите участие за тази година са над 2500 колоездачи и скороходци, сред тях е миналогодишният победител Христо Цветков, който е решен да пробяга 100-те километра под 7.40 ч. и така да подобри с близо половин час собствения си рекорд от миналото лято. 

Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 26 държави, част от тях с цели отбори. „Общият брой на чужденци се очаква да достигне 120, сред тях служители на редица посолства у нас. Близо 100 пък ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Забелязваме, че все повече са бегачите, набрали смелост за ново предизвикателство, след като преди това са изминали успешно трасето с велосипед“, каза Теодора Пенчева от екипа на организаторите. Според нея сухото време в последните няколко дни е предпоставка за нови рекорди.

Най-малкият участник досега в Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди 6 години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където завършилите ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. Ще има и специална машита за рециклиране на пластмасови бутилки. 

По трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. 

Преди няколко години ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.