0

А петитът на Новак Джокович към още и още победи и рекорди в тениса е неутолим – за 2024 г. 37-годишният сърбин е набелязал т. Нар. „Златен шлем“: спечелване на Austranian Open, Ролан Гарос, Уимбълдън, US Open плюс златния медал на Олимпиадата в Париж.

Той сам го призна в обширно интервю пред испанския „Марка“. Запитан дали е реалистично на тази възраст е реалистично да мисли за „Златен шлем“, Ноле отвърна спокойно: „А беше ли реалистично да се мисли, че ще спечеля три от четирите турнира от Големия шлем тази година? Прети пет години или дори преди една или две не мисля, че хората смятаха това за възможно. 

Познавам себе си и знам, че ако се чувствам добре физически и психически съм способен да го направя. Не искам да звуча неуважително към съперниците си. Знам, че има хиляди играчи, които се борят за една и съща цел, но знам кой съм и вярвам в себе си.“, заяви Джокович, който е съсредоточен към последен голям триумф за годината - Купа Дейвис с отбора на Сърбия. Днес сърбите срещат Великобритания на 1/4-финал, при победа на полуфинал на 25-ти играят с победителя от Италия и Недерландия. Другите 1/4-финали са Канада - Финландия и Чехия - Австралия. Всички мачове и финалът в неделя са в Малага, Испания.

Той не скри, че с досегашните си големи конкуренти на корта Роджър Федерер и Рафаел Надал, не може да бъде приятел. „Вярно е, че не можем да бъдем приятели, защото с приятелите си говориш за всичко - за доброто, лошото, тайните си... С твоите съперници не мисля, че се чувстваш много комфортно да разкриваш всичко това. 

През последните 15 години съм виждал повече Надал и Федерер, отколкото родителите си. Това означава, че те са били много важна част от моя живот и кариера. 

Изпитвам невероятно уважение към тях и към съперничеството, което поддържахме толкова дълго. Беше много дълъг път заедно и когато окачим ракетата, ще го видим по един по-спокоен начин.“

На въпрос къде би искал да се състои евентуален последен двубой с Рафа Надал, който наскоро обяви, че гледа с оптимизъм към завръщане на корта за последно през 2024 г., Джокович отвърна: „Ако мога да избирам, бих казал – навсякъде другаде, само не и на Ролан Гарос, както биха искали много хора“.

„Ролан Гарос не би бил лош, но той е играчът, който е печелил там най-много пъти в историята на турнира. Мисля, че всяко място ще бъде невероятно както за нас, така и за света на тениса. Би било нещо като последен танц. Не знам колко пъти още ще имаме възможност да се изправим един срещу друг и дали ще го направим. Надявам се да стане, защото това е, което всички искат, както и аз.“