0

Х орхе Мартин спечели своя пети пореден спринт в MotoGP, след като триумфира в късото състезание от уикенда за Гран При на Тайланд.

Серията на Мартинатора започна на „Мизано“ в началото на септември, а той спечели още спринтовете в Индия, Япония и Индонезия. В Австралия миналата седмица спринтът не се проведе заради лошите условия на „Филип Айлънд“. Освен тези пет спринта, включително днешния, той спечели още тези във Франция и Германия по-рано през сезона.

Второто място в спринта зад Мартин спечели Брад Биндър, който прекара първата половина на дистанцията от 13 обиколки плътно зад Лука Марини. Южноафриканският пилот на КТМ пробва една атака в осмия завой в шестия тур, но спря прекалена късно и излезе от пистата, губейки отново позицията. Обиколка по-късно, този път в последния завой, Биндър беше безгрешен и се справи с Марини, който финишира трети.

Четвърти завърши Марк Маркес, който в самия край успя да изпревари Алейш Еспаргаро след две грешки на пилота на Априлия в последния тур. Въпреки тях той успя да влезе в топ 5, финиширайки непосредствено пред Бедзеки и Баная. Последните две места в зоната на точките днес бяха за Алекс Маркес и Зарко. 

С победата си днес Мартин успя да стопи 1/3 от пасива си от Франческо Баная в спора за световната титла. Действащият шампион завърши седми днес след много слаб старт от шестото, който позволи на братята Марк и Алекс Маркес да го изпреварят, а до края на първия тур това стори и Йоан Зарко. Все пак до финала италианецът успя да си върне две позиции, възползвайки се от дуела между Зарко и Алекс Маркес, които отвориха широко вратата пред пилота на Дукати.

Така преди утрешното основно състезание на „Бурирам“ Баная има аванс от 18 точки пред Мартин в спора за титлата, след като днес загуби девет пункта от пилота на Прамак Дукати. На 72 точки зад Баная е и шестият от днес Марко Бедзеки, който финишира на само 0.092 секунди пред световния шампион.