0

Е дин от най-добрите щангисти на България в последните години – Христо Христов, се завръща на международния подиум след повече от година отсъствие. Състезателят на „Титан“ (Варна) ще участва на стартиращото другата седмица европейско първенство до 23 години в Букурещ, Румъния, съобщава днес вестник „Мач Телеграф“. 

Нещо повече – Христо е дал най-висока заявка в категория над 109 кг. Както е известно, той досега се състезаваше в категория до 109 кг, но сега явно е решил да мине в най-тежката теглова група. Сега в категория до 109 кг ще участва брат му Стефчо Христов.

Христо е пети на олимпиадата в Токио и е световен шампион за юноши. Най-големият му успех е европейската титла за мъже от Тирана 2022, но това е и последното му международно състезание от тогава. През септември миналата година той бе отстранен от тима от старши треньора Иван Иванов заради лоша дисциплина, а малко преди световното в Богота пипна коронавирус и пропусна турнира. Тази година преди европейското за мъже в Ереван той форсира подготовката си, но се контузи и така пропусна и този форум.

На шампионата в Румъния другата седмица, който е за 20 и 23-годишни, ще се пуснат и още няколко наши национали. Ангел Русев е с втора по сила заявка в кат. 61 кг, а Валентин Генчев е с четвърта по сила заявка в кат. 73 кг. Габриел Маринов пък е с втора по сила заявка в кат.67 кг, но при 20-годишните.

След дълго отсъствие на подиума в межуднародно състезание се завръща и европйската шампионка от Москва 2021 Надежда Мей Нгуен, която е с пета заявка в кат. 49 кг при 23-годишините. България ще участва с общо 18 щангисти на първенството в северната ни съседка.