0

Х ристо Стоичков направи символична първа копка на нов спортен комплекс в Пловдив. Проектът предвижда изграждане на осем нови спортни игрища за детско-юношеската школа на втородивизионния Марица (Пловдив) до Езикова гимназия „Пловдив". 

На церемонията присъстваха кметът на града Здравко Димитров, заместник-кметът Георги Титюков, бившият международен футболен рефер Атанас Узунов, който е кум на Стоичков, както и президентът на Марица Христо Христов. 

„Нека да направим така, че да се гордеем, че сме от квартал „Кършияка“. Аз съм започнал да тренирам на тези игрища и затова искам този нов комплекс да бъде използван от всички младежи в тази част на Пловдив“, каза Стоичков.

„Важно е те да могат да спортуват, защото във възрастта между 14 и 17 години ние губим нашите деца и те спират да се занимават със спорт. 

Хубаво е, че тези игрища са до гимназията, за да може след училище учениците да не ходят по кафенетата, а да дойдат да тренират. Мисля, че този проект е един подарък за всички хора тук“, заяви още бившата футболна звезда.

Първият етап на проекта за спортния комплекс е на стойност от 7 милиона лева и предвижда изграждането на две игрища със стандартен размер на голям футболен терен, едното от които ще бъде с естествена тревна настилка и едно - с изкуствена. Проектирани са и три малки футболни игрища, както и три многофункционални игрища за хандбал, волейбол, тенис на корт, баскетбол и фитнес на открито.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, който преди седмица даде началото на нов проект за изграждане и на спортна зала, непосредствено до новия комплекс на Марица, заяви, че спортът остава приоритет в управлението на града.

„Винаги съм казвал, че трябва да обръщаме внимание на спорта, за да може децата да растат здрави. Всяко училище трябва да има спортна база. Надявам се строителят да се справи в срок, за да може новите игрища да се ползват, както от юношите на Марица (Пловдив), така и от учениците от Езикова гимназия „Пловдив“, в чийто двор се намират терените“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров, бивш елитен баскетболист по прякор Зико.

Срокът на договора за изграждане на новия спортен комплекс предвижда той да бъде завършен преди края на 2023 година.

Източник: БТА