0

Т ежка контузия при падане по време на тренировка получи София Годжа.

Италианката е поредната звезда в алпийските ски, която ще бъде дълго време извън пистите. Водачката в спускането е с фрактура на две места в кост на десния крак и ще претърпи операция.

От местната ски федерация потвърдиха, че олимпийската шампионка от 2018 година е с травма. „Годжа падна на тренировка за гигантския слалом в Италия. Закачи врата с левия крак. В близките часове ще бъдат направени всички необходими прегледи“, съобщиха малко след инцидента от федерацията, а по-късно потвърдиха опасенията, че става въпрос за сериозна травма.

По-късно от федерация разясниха, че Горджа е претърпяла операция в болница в Милано, по време на която е поставен пирон в крака й, прикрепен със седем винта, за да възстанови костите на тибията и малеола (близо до глезена), 

31-годишната Годжа в последните години се бори със серия контузии. През 2022-а тя нарани сериозно коляното си, но се върна и 23 дни по-късно взе сребърен медал в спускането от олимпийските игри в Пекин. Миналия сезон пък счупи два пръста на лявата ръка.

Този сезон е кошмарен за големите звезди. Сериозни травми получиха Александър Омод Килде, Марко Шварц и Алекси Пинтюро при мъжете, както и Петра Влъхова и Корин Сутер при жените. Микаела Шифрин също пострада, но се очаква да се завърне на пистата в следващите състезания.