0

М ъжкият национален отбор по волейбол на България не успя да се противопостави на Япония в Лигата на нациите и завърши първия турнир със загуба. „Лъвовете“ отстъпиха на домакините с 0:3 (22:25, 21:25, 24:26) в четвъртия си мач от първия уикенд на световната надпревара в Нагоя.

Така нашите приключват турнето с една победа над Словения, три загуби – от Япония, Полша и Китай, и 5 точки в актива си. България заема осмо място в класирането, а лидер в таблицата с пълен актив от 9 точки е Япония.

Волейболистите ни имаха своите шансове в мача днес, като изпуснаха да спечелят третия гейм и да продължат мача. Те показаха добри неща, стояха близо до съперника, но в след двадесета точка във всеки гейм домакините показваха повече устойчивост и успеваемост в атака. Добрата защита на азиатците също бе важен елемент по пътя към спечелването на мача. 

Основен проблем на нашите бе началният удар, който не успя да затрудни посрещането на японците, както и не дотам добрата ефективност в атака. Многото лични грешки също улесниха съперника.

Селекционерът Пламен Константинов използва по-голямата част от състезателите в търсене на оптималния състав. Той започна с Георги Сеганов, Димитър Димитров, Мартин Атанасов, Александър Николов, Николай Колев, Алекс Грозданов и либерото Симеон Добрев, а по-късно на полето се появиха и Мартин Божилов-либеро, Николай Пенчев, Денис Карягин, Илия Петков. Аспарух Аспарухов направи добро включване на поста диагонал, но и това не помогна.

За България най-резултатен в мача бе Александър Николов с 23 точки, Аспарух Аспарухов добави 8.

За японците се отличи Юки Ишикава с 14 точки.

Следващите мачове на нашите са във Франция от 20 юни, където играем срещу Бразилия, Канада, Аржентина и Куба.