0

Л еката атлетика ще бъде първият спорт, който ще въведе награден фонд на Олимпиадата. Световната федерация по лека атлетика обяви, че ще плати по 50 000 долара на златните медалисти от летните игри в Париж това лято, съобщи АП.

Централата ще  предостави общо 2,4 милиона долара на златните медалисти в 48-те лекоатлетически старта на тазгодишните Олимпийски игри в Париж. \

Щафетните отбори ще си разделят $50 000 между своите членове. 
Премии за сребърните и бронзовите медалисти трябва да започнат на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

„Въпреки че е невъзможно да се оцени спечелването на олимпийски медал или влагането и концентрацията, които са необходими, за да представиш страната си на Олимпиадата, мисля, че е важно да започнеш отнякъде. 

Искаме да гарантираме, че част от приходите, генерирани от нашите спортисти на Олимпиадата, се връщат директно към тези, които превръщат Игрите в световен спектакъл, какъвто са“, каза президентът на Световната атлетика Себастиан Коу в изявление.

„Въвеждането на парични награди за златни олимпийски медалисти е ключов момент за Световната атлетика и леката атлетика като цяло, и подчертава нашия ангажимент за овластяване и признаване на спортистите“, каза още британският лорд Коу, двукратен олимпийски шампион на 1500 м през 1980 и 1984 г.

Лекоатлетите изиграха решаваща роля за успеха на летните олимпийски игри.

Съвременните олимпийски игри първоначално са аматьорско спортно събитие. Международният олимпийски комитет (МОК) не дава парични награди. Въпреки това много носители на медали получават плащания от правителствата на своите страни, национални спортни асоциации или спонсори.