0

Б ившият национал в класическия стил Иво Ангелов се завърна на тепиха за държавното първенство по борба във Велико Търново и стигна до полуфиналите, съобщават от федерацията. 
Европейският и световен шампион за 2013, чието последно състезание бе на олимпийската квалификация миналата година, постигна две победи с технически туш над Кристиян Антимов и Иван Костов. За място на финала в категория до 63 кг представителят на Миньор (Перник) ще се бори с бившия си съотборник в националния тим Николай Вичев.

В същата категория натурализираният чеченец Абу-Муслим Амаев (ЦСКА) започна силно в дебютното си участие пред българска публика. Световният шампион за юноши също постигна две победи без да даде точка на противниците си, като на старта преодоля Владимир Божилов, а след това и Илия Чанев. На полуфиналите Амаев ще срещне Августин Спасов.

В една от най-атрактивните срещи на сутрешния сеанс Александър Костадинов (72 кг) победи Нестър Нестъров с 3:1 и се класира за полуфиналите. Преди това двукратният световен шампион за юноши и номер 1 в Европа при мъжете от 2014-а се наложи с технически туш 8:0 над Кристиян Панайотов.

За 34-годишния Костадинов това е първо състезание от 2016 насам. В следобедния сеанс представителят на Миньор ще срещне Наско Георгиев. Полуфиналите започват от 18 часа.
До тази фаза на шампионата достигнаха и настоящите български национали.

Еди Назарян нямаше проблеми в първите си схватки.

 Еди Назарян нямаше проблеми в първите си схватки.
БФБорба

Европейският шампион от 2020 Едмонд Назарян бе безапелационен на старта в категория до 60 кг – 10:0 срещу Борислав Кирилов, а следващият му съперник ще бъде Мартин Делев. Айк Мнацаканян (77), бронзов медалист от световно и европейско първенство, записа две победи до момента – технически туш срещу Илия Василев и 5:0 срещу Тунай Бекир. На полуфиналите Мнацаканян ще излезе срещу Атанас Колев.

При 97-килограмовите Кирил Милов, настоящ европейски шампион, се наложи над Марио Доцин с 5:0, а за място на финал очаква Мартин Иванов.

Схватките бяха изгледани от президента на федерацията Христо Маринов, както и от членовете на Управителния съвет Николай Гергов, Иван Мирославов, Валентин Райчев и Методи Пенев.
По-късно днес е жребият при жените, чиито схватки са в петък.