0

Е милия Христова се върна с престижно отличие в бодибилдинга, след като на Средиземноморското първенство в Малта бе над всички в категория фит модел.

България бе представена от малък отбор от 7 състезатали, който обаче зае 4-о място в класирането по нации след Италия, Гърция и Испания. 

Елит

Освен победата на Христова в една от най-атрактивните категории, титла спечели и Силвия Божинова в женска физика. До бронза стигнаха Илияна Костова (бикини фитнес Мастърс), Николая Събева (женска физика) и Васил Филипов (мускулеста мъжка физика), Аспарух Атанасов завърши 4-и в културизъм тежка категория Мастърс, а Дамян Серафимов – седми в културизъм до 80 кг.

41-годишната Христова има зад гърба си вече 55 състезания в Малта, Португалия, Франция, Македония, Сърбия, Румъния, Испания и е републикански шампион. Повече от половината й участия са със шампионски титли + 1 елит ПРО карта, което й дава право през 2023-а да продължи кариерата си на професионално ниво.

“Започнах да се занимавам с фитнес през 2018 г., защото като бивша манекенка дълги години страдах от анорексия и исках да подобря външния си вид и здравословното си състояние – обясни за „Телеграф“ Емилия. - Същата година записах бакалавърска степен Фитнес и Културизъм в НСА (която тази година завърших с отличен), благодарение на която придобих знанията, необходими за състезателната подготовка.

Първите две години бях обучавана от треньор и приятел, също завършил Културизъм в НСА - Иван Трендафилов. След като той прецени, че съм натрупала достатъчно знания, ме остави да продължа сама. След две години на проби и грешки успях да спечеля абсолютна титла и ПРО карта, която след активиране ме изпраща на сцена при професионалистите”.

Фит

Любимата й категория е Фит модел, която намира за най-женствена и нежна. “За съжаление тя едва набира популярност на Балканите, а в България дори не се включва в състезанията, за разлика от Западна Европа, и най-вече в скандинавските държави. За нашите ширини обаче категорията е изключително скъпа - сценичното облекло излиза минимум 2000 лв. А някои рокли и бански могат да струват и два пъти повече, в зависимост от камъните, с които са облепени, докато банските в две части, които се ползват във всички останали категории, могат да се намерят и за 500 лева“, обясни Емилия и добави:

„С титлата от Малта приключих при аматьорите и започвам дълга и сериозна подготовка за професионалната сцена, където за мое съжаление участията са много по-малобройни, но с изключително силна конкуренция на световно ниво”.