0

Сърбинът Новак Джокович и австралийката Ашли Барти бяха обявени за световни шампиони на Международната федерация по тенис (ITF) за 2021 година.

В тениса няма световни първенства. Званието по традиция се дава на играчите завършили сезона като номер 1 в световните ранглисти.

Джокович печели приза за рекорден седми път, докато Барти получава признанието за втора година.

Джокович спечели три титли от Големия шлем от Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос" в Париж и "Уимбълдън" в Лондон, но не успя да направи рядък "Златен шлем", след като загуби на полуфиналите на Олимпиадата в Токио, а след това и на финала на Откритото първенство на САЩ.

С националния тим на Сърбия пък той достигна до полуфиналите на Купа "Дейвис".

"След година с толкова много успехи за мен, екипа, семейството и феновете ми, е страхотна чест да бъда определен за световен шампион на ITF за седми път. Благодарен съм и съм горд от резултатите, които постигнах. Щастлив съм също така, че имах възможност и да играя за националния отбор на Сърбия", коментира Джокович.

Белградчанинът през 2021 година се изравни с Роджър Федерер (Швейцария) и Рафаел Надал (Испания) на върха в класацията с 20 титли от Големия шлем и през януари може да стане едноличен лидер, ако триумфира на Откритото първенство на Австралия, което вече е печелил рекордните девет пъти.

Никола Мектич и Пате Павич станаха първите хървати, които са избрани за световни шампиони на ITF при мъжките двойки, след като заедно те спечелиха девет титли, в това число на "Уимбълдън" и на Олимпиадата в Токио.

При женските дуети бяха отличени чехкините Барбара Крейчикова и Катержина Синиакова. Те заслужиха приза за втори път след 2018 година, след като през завършилия сезон триумфираха на "Ролан Гарос" и на Олимпийските игри.