0

Н орвежецът Якоб Ингебригтсен подобри с повече от секунда световния рекорд в бягането на 2 хиляди метра за мъже в предпоследния кръг за сезона на лекоатлетическата Диамантена лига. Той финишира с време 4:43,13 минути в белгийската столица Брюксел.

22-годишният Ингебригтсен, олимпийски шампион на 1500 метра, счупи рекорда на легендарния мароканец Хишам Ел Геруж, който записа 4:44,79 минути през 1999 г. Бягането на 2 хиляди метра обаче не е част от олимпийската лекоатлетическа програма.

"Винаги е приятно да чупиш рекорди, а и този не бе особено труден", заяви норвежецът със самочувствие след финала.

Ямайската спринтьорка Шерика Джаксън пристигна на новата лекоатлетическа писта в Брюксел със същите намерения, но за класическата дистанция на 200 метра жени. Тя спечели състезанието с 21,48 секунди, което обаче се оказа с 0,14 по-лошо постижение от това на Флорънс Грифит-Джойнър на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Втора на 200 метра финишира Антоник Стрейхан от Бахамите с 22,31 секунди, а американката Джена Прандини остана трета с 22,47.

Шведът Арманд Дуплантис пък постави нов рекорд за Диамантената лига в овчарския скок с постижение на 6,10 метра. Той също направи опит за световен рекорд в последния си трети скок, но остана под летвата на 6,23 метра, както и на световното първенство в Будапеща.

Втори зад шведа завърши американецът Сам Кендрикс със скок на 5,92 метра, колкото записа и бронзовият медалист Джон Обиена от Филипините. Кендрикс преодоля летвата от първия опит, докато Обиена го направи от третия.

Фемке Бол пък постигна 10-а поредна победа за годината на 400 м с препятствия, като постижението й от 52,11 сек. е нов рекорд на турнира в Брюксел.

Източник БТА